DEBAT Sundhed

HIV og AIDS vanskelig at få bugt med

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Kurt Kristensen, dr. med., skolepsykolog, fhv. skoledirektør i Hobro kommune og chefrådgiver i handicapspørgsmål i mange lande, bl.a. Kenya og Uganda. Enebærvej 10, 9500 Hobro, kirstenkurt123@gmail.com.

HIV/AIDS:Der forekommer fortsat nye HIV/AIDS-tilfælde i verden.

Man taler om HIV/AIDS, hvor HIV er en virus, der ødelægger menneskers normale immunforsvar. Når de første infektioner opstår, taler man om, at patienten har AIDS.

I 1990 blev jeg første gang konfronteret med AIDS-epidemien. Det var i Rakai-distriktet i Uganda i en fiskerby, der ligger ved Victoriasøen. Det var i det distrikt, man 10 år tidligere havde fundet det første menneske, der havde AIDS. Seks tilfælde blev diagnosticeret i 1984. Men ingen i præsident Obotes anden regering i Uganda ønskede det offentliggjort.

Senere under præsident Musevenes regering gik Uganda aktivt ind for at bekæmpe HIV/AIDS og for frit at tale om det. Kampagnen blev ført under sloganet ABC, Abstinence, Be Faithfull and use Condoms (afholdenhed, trofasthed og brug kondom).

Denne kampagne var medvirkende til, at antallet af HIV/AIDS-tilfælde faldt betydeligt fra 1990 til 2001.

På nuværende tidspunkt ser det ud som om, frekvensen HIV/AIDS-tilfælde er stagneret på 6-7 pct.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har besluttet, at 1. december skal være international AIDS-dag. På denne dag gøres der særligt opmærksom på sygdommen, og man sælger AIDS-slyngen, der er et traditionelt symbol på, at man støtter kampen mod HIV/AIDS.

Der lever i dag ca. 37,9 millioner mennesker med HIV/AIDS i verden, hvoraf omkring 17 millioner ikke har adgang til den behandling, der kan hjælpe dem med at føre et normalt liv med et godt helbred.

Det anslås, at ca. to tredjedele af alle nye tilfælde af HIV/AIDS opstår i Afrika, især i Kenya, Sydafrika og Mozambique. Epidemien rammer især unge mellem 15 og 24 år. Unge kvinder, heraf mange sexarbejdere, er dobbelt så udsatte som mænd.

Sygdommen er stadig vanskelig at få helt bugt med. Sidste år blev 1,7 millioner mennesker i verden smittet med HIV/AIDS.

Over en tredjedel af de mennesker, der tilhører de mest udsatte grupper, kender ikke deres egen HIV/AIDS-status.

Desværre halter indsatsen mod HIV/AIDS fortsat blandt de særligt udsatte grupper som homoseksuelle mænd, transpersoner og sexarbejdere.

Der gøres dog betydelige fremskridt i mange dele af verden med at forhindre nye HIV/AIDS-infektioner og reducere HIV/AIDS-relaterede dødsfald.

Men ulighed mellem kønnene og mangel på menneskerettigheder betyder angiveligt, at mange mennesker stadig ikke får den nødvendige eller rette hjælp.

Forsker i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen mener, at selvom man finder en vaccine og en kur mod HIV/AIDS, kan sygdommen vise sig at blive umulig at slå helt ned.

Statens Seruminstitut antager, at der er omkring 6200 mennesker, som lever med HIV/AIDS i Danmark.

Antallet af nye smittede har været stabilt i en længere årrække. I 2017 var hovedparten af de 182, der fik diagnosticeret HIV, mænd, der har sex med mænd.

Denne gruppe udgjorde 97 personer af de nydiagnosticerede.

Den nyudnævnte generaldirektør for UNAIDS, uganderen Winnie Byanyima, siger: ”Social uretfærdighed, ulighed, benægtelse af borgerrettigheder, stigma og diskrimination er med til at bremse fremskridt mod HIV/AIDS”.

Der synes ikke at være tvivl om, at solidaritet mellem kvinder, bøsser, sexarbejdere og mennesker, der bruger narkotika og transpersoner, kan formindske spredning af HIV/AIDS. Winnie Byanyima mener således, at styrkelse af disse grupper kan nedbringe forekomsten af nye HIV/AIDS-tilfælde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.