Hvem skal betale regning for klitødelæggelse?

Af Bjarne Laustsen, folketingsmedlem (S), Blomstermarken 20, 9530 Støvring, Bjarne.Laustsen@ft.dk

KLITSAG:Det forlyder, at klitsagen fra Skagen er slut nu.

Det er den næppe, for hvem skal betale regningen? Det kan da ikke være rimeligt, at det er skatteborgerne, der skal betale for en rigmand, der gerne ville have en bedre udsigt fra sit sommerhus.

Svaret er kort og godt nej.

Det må aldrig være sådan, at man kan slippe godt fra at massakrere en forsvarsløs natur.

Selvom de anklagede og nu dømte har fået deres straf og har valgt ikke at anke deres domme, så udstår spørgsmålet om, hvem der skal betale for reetableringen?

En straf i sig selv ændrer jo ingenting, medmindre at de skyldige har lært, at ulovligheder aldrig betaler sig.

Når man ser en cowboyfilm, skal normalt ikke bruge lang tid på at finde ud af, hvem der er den onde, og hvem man skal holde med, resten af filmen.

Sådan har jeg det med de to dømte.

Jeg respekterer vores retssystem, men sagen burde aldrig være endt i vores overbelastede ret.

Jeg har tidligere opfordret Hans Andersen til at sige undskyld, smøge ærmerne op og med håndskovl selv have udbedret skaden, så ville han have kommet derfra med det meste af æren i behold.

Men desværre troede han, at fordi han havde penge og magt, kunne skyde skylden på den anden - og mistænke kommunen for, at der faktisk ikke var flyttet ret meget sand.

I stedet valgte han at stå frem i medierne som en forfulgt uskyldighed, hvad der viste sig, at han ikke var.

For at rense sig selv hyrede han rådgivere og endda en advokat for at true mig til slette min synspunkt, som blev bragt i alle de nordjyske medier samt mit Facebook-opslag og alle de steder, det var blevet delt.

Det gjorde jeg selvfølgelig ikke, for jeg har min ytringsfrihed ligesom Hans Andersen.

Jeg valgte bare at forsvare naturen.

Hans Andersen brugte sin til at give alle de andre skylden.

Desværre har mange mails, som jeg har modtaget, været med til at bekræfte mig i, at det er hans stil.

Jeg har stor respekt for jævne folk, der har gjort det godt og fået råd til sommerhus i Skagen, men i denne sag ville en lavere cigarføring og større ydmyghed have været at foretrække.

Jeg kender ingen af de tiltalte og nu dømte, men jeg må indrømme en vis sympati for ham, der nu er blevet kendt som manden, der førte gummigeden 26 oktober 2019 om natten.

For hvis han ikke have stået frem og fortalt, at han have fået 10.000 kroner sort af Hans Andersen for dette bestillingsarbejde, kunne sagens udfald nemt være blevet en anden.

Det lader til, at føreren af gravemaskinen har lært noget af sagen. Han tager sin straf som en mand, men sommerhusejeren mener fortsat, at an er uskyldig, men vil dog ikke føre sagen videre af hensyn til sin familie.

Jeg skal ikke her stille mig til dommer over, om 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste er for lidt for at begå groft hærværk, håber blot, at de fortryder deres handling.

Straf er i øvrigt en underlig størrelse: I Voerså boede Henrik og hans thailandske kone Nit, sammen med deres fælles barn Rasmus. Hun overså en indkaldelse i sin e-boks til en danskprøve. Det kostede en udvisning af Danmark i to år. I øvrigt havde hun bestået prøven, inden hun blev smidt ud af Danmark.

Måske kan samfundstjenesten bestå i at plante hjælme i klitterne, vi har mange steder, hvor der er kysterosion, hvor mere kystbeskyttelse i form af hjælme ville være godt, uden at spolere udsigten fra sommerhuset.

Det kan nu også være sundt bare at tage noget tøj på og gå ud se naturen, hvis den da ikke er jævnet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.