Hvor skal pengene til virusbekæmpelse komme fra?

Af Erling Ramme Nielsen,Liselejevej 7, 9270 Klarup Erling Ramme Nielsen, erlingramme@gmail.com

Hvor skal pengene komme fra?

Dette spørgsmål stilles dagligt af journalister i alle nyhedsmedier og af poli- tikere med varierende observans i relation til samfundsøkonomiske problemstillinger.

I privatøkonomiske sammenhænge (husholdning eller virksomhed) er det naturligvis nødvendigt med denne overvejelse, men når det stilles i relation til samfundsøkonomiske situationer, som f.eks. den aktuelle corona-situation, er det udtryk for manglende forståelse af elementære samfundsøkonomiske sammenhænge.

Groteske situationer kan dagligt opleves når politikere, der ikke har forstået sammenhængende interviewes af journalister med tilsvarende (manglende) kvalifikationer.

Tilstrækkelig likviditetsforsyning til statslige anliggender fremskaffes og styres af nationalbanken. I praksis er der en masse koordineringsopgaver med hensyn til de private pengeinstitutters låneaktiviteter og til kapitalflow med udlandet. Vi har desuden frivilligt tilsluttet os nogle EU-regler svarende til de krav, der stilles til de egentlige euro-lande.

Afgørende for, hvad staten vil bruge penge til (udover det allerede disponerede) er, hvad der vurderes som samfundsmæssigt hensigtsmæssigt.

I en periode med ledig kapacitet (arbejdsløshed) vil det være fornuftigt at sætte aktiviteter i gang ved at øge befolkningens købekraft og /eller sætte offentlige aktiviteter i gang.

I situationer med høj kapacitetsudnyttelse, må staten (regering/folketing) prioritere:

Skal vi lade den private sektor ekspandere og befolkningen svælge i nye biler, modetøj, rødvin, ferierejser, tatoveringer, større botoxbryster osv.?

Eller skal vi dæmpe privatforbruget v.h.a. skatter og i stedet bruge ressourcer på undervisning, sundhedsvæsen, miløopretning, støtte til flygtninge i deres nærområder osv.?

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.