DEBAT

Hvorfor lovprise lovløshed i Stagsted?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Aage Jørgensen,lektor emeritus, Bakkelodden 2, 8320 Mårslet, aagejorg@gmail.com

STAGSTED:Stagsted Hedehus i vendsysselske Skæve (nær Sæby) er nu to gange kommet i den populære historieskrivnings søgelys. Sidste år redegjorde Poul Duedahl i ”Velkommen til bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen” uhyggeligt detaljeret for, hvordan syv velbjærgede bønderfolk i bedste Ku-Klux-Klan-stil i flok og følge rykkede ud og mishandlede og torturerede hedehusets beboere, så fire blev fundet myrdede og syv (kvinder og børn) stærkt forkomne og livstidsforkrøblede.

Det var i tiden ikke usædvanligt, at selvjustits over for fattigfolk fik lov til at passere, blot der ikke kom lig på bordet. Oftest var det som i dag lejede bander, der stod bag, men i dette tilfælde var det selveste sognefogden, stedets myndighedsrepræsentant, der havde stillet sig i spidsen.

Sagen er nu igen blevet omtalt, nemlig i Preben Brandts bog ”Fattigsteder. Ni fortællinger fra de understes danmarkshistorie”, som Mette Frederiksen har skrevet forord til. På foromslaget ses et billede af Stagsted-mindestenen. Ofrenes navne siges at stå på den utilgængelige bagside. På forsiden hyldes gerningsmændene med navnes nævnelse, fordi de ”følte sig krænkede i deres retfærdighedsfølelse” og ”ihjelslog husets lovløse beboere”. Som vist i øvrigt alle var ustraffede.

Denne uforbeholdne hyldest til brutal selvtægt er rejst så sent som i 1976. De nuværende beboere i sognet, hvis fædre og mødre har deltaget i eller stiltiende godkendt stenens rejsning, må leve med en grim smag i munden. Kunne man hjælpe dem ved f.eks. at flytte stenen til Politimuseet?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.