DEBAT Job og arbejde

Hvorfor overvåge fiskerne? Vis tillid til vigtigt erhverv

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Birgit S. Hansen,borgmester (S) i Frederikshavn, på vegne af borgmestre i netværket fiskeriafhængige kommuner i Nordjylland, Rådhus Allé 100, 9900 Frederikshavn. bihn@frederikshavn.dk

FISKERI:Hvor blev tillid og forenkling af?

Et bredt politisk flertal stod bag mandatet, da Danmark tog til EU og forhandlede for fiskeriet.

Og lad os slå fast fra start: Kritikken, der kommer her, går ikke på fiskeriets minister, på Venstre eller på Socialdemokratiet. Den går på dem alle, og de er lige gode om det. Vi er klar over, at ministeren står forrest i storm og blæst og ved ros. Men her skal der skydes bredt, og lige så enige man var politisk om kameraovervågning (Eva Kjer Hansen, Venstre 2018, Mogens Jensen, Socialdemokratiet 2019) ja, lige så bredt samarbejde og velvilje fordrer det at stå af.

Det handler om monitorering eller kameraovervågning i fiskefartøjer. Som én morsomt forsøgte sig forleden til dimission på Martec/Skagen Skipperskole: ”Husk at sætte håret, kære fiskere. Nu skal der tages foto, når I arbejder på jeres egne fartøjer”.

Danmark sagde som det eneste land ja til, at der skal kameraovervåges i Kattegat. Som det eneste land! Enegang og overimplementering, må det kaldes. Vi forstår godt fiskerne, at de oplever sig ramt og som jaget vildt. Oveni lurer brexit og konsekvenser heraf om hjørnet.

Det er som, når en elev ikke kan holde nallerne fra mobilen, og læreren inddrager alle telefoner. Er der brodne kar i fiskeriet? Ja sikkert, men hvad med at gå efter dem og ikke skyde så bredt?

Hvor blev det der med tillid af?

Hvis det handler om at sikre og måle bestanden, for det er da absolut vigtigt, ja så findes der mange gode monitoreringssystemer allerede.

Skal der forenkles eller lægges på?

Som borgmestre i netværket af fiskerafhængige kommuner i Nordjylland vil vi stå skulder ved skulder med fiskerne, indtil vi enten får forklaret/forsvaret denne ordning med overbevisende argumenter eller, at det fjernes? Lige nu står vi måbende tilbage og tænker: Kære Europaudvalg. Kære minister Mogens Jensen (S), men også kære Søren Gade, (V, medlem af fiskeriudvalget i EU), hvad skete der?

Når vi er optaget af den dagsorden, er det naturligvis, fordi cirka halvdelen af fiskeriet udgår fra Nordjylland. De største fiskerihavne ligger i Nordjylland. Vi har heldigvis mange fiskeforarbejdsningsvirksomheder. Det handler om arbejdspladser. Hav mod til at stole på et vigtigt erhverv.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.