DEBAT Energi

Hvorfor tage roen og glæden fra os med kæmpe vindmøller?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Anne-Bente Fosse,Havnøvej 83, Helberskov, 9560 Hadsund, annebentefosse@gmail.com

Angående artikel i NORDJYSKE Stiftstidene (13.5.), ”Gigantvindmøller måske på vej til Als”: Som alle andre lande i verden har Danmark brug for mere energi. Spørgsmålet er, hvordan den skal skaffes.

Regeringen har en beundringsværdigt høj miljøprofil. Men hvor miljøvenlig er så en vindmøllepark med vindmøller på 150 til 180 meters højde placeret på åbne, langstrakte enge.

Begrebet grøn økonomi indebærer, at udgifter ved naturforringelse skal være del af totale omkostninger.

Naturen skal ikke være gratis i regnestykket. Det kunne være spændende at se, hvilken pris der er sat på naturen i området ved Mariager Fjord.

Kører du strækningen Hadsund mod Als i Himmerland, har du to rutevalg. Du kan hurtigt og komfortabelt køre lige ud ad hovedvejen. Men du kan også, som så mange andre, køre Havnøvej langs Mariager Fjord.

Om foråret går turen forbi de smukkeste gule rapsmarker eller senere hen de bølgende kornmarker.

På en lille højde ligger smukke og bevaringsværdige Havnø Mølle med betagende omgivelser: Fjorden, Havnø Gods, samt får og køer, der græsser på marken.

Kort herefter kører du gennem bøgeskoven. Lange grene mødes mod himmelen, og bladene danner en naturens tunnel. Skovbunden dækkes af millioner anemoner, og ramsløgen pynter grøftekanten.

Videre langs vejen får du et kik til fjorden. Når sejlbåde eller fragtskibe sejler derude, ser det ud, som om de kommer sejlende gennem kornmarken.

Bagved skoven åbner det frie udsyn sig over Als Enge. Du ser mod landsbyerne Als og Helberskov ud mod Kattegat. Hvem får ikke fred i sjælen af sådanne omgivelser?

Fauna og flora er fredet langs fjorden.

Als Enge er nærmeste nabo til Ajstrup Bugt, som er vildtreservat, da den lysbugede knortegås lever her.

Den lysbugede knortegås kan også opleves på Als Enge, sammen med svaner, grågæs og Canada-gæs.

Af den samlede verdensbestand på omtrent 6000 fugle holder 80 pct. af den lysbugede knortegås til her i Mariager Fjord om vinteren fra september måned. De æder åle- og havgræs , men de går også på land og græsser på strandengene. Det har derfor stor betydning, at engene fortsat bliver afgræsset af kreatur for at hindre tilgroning. Flere forskellige havørne ses stadig hyppigere, og råvildt lever i skoven ved Als Enge. Hvordan kan man bruge miljøet som argument for at ødelægge livsgrundlaget for truede fuglearter?

Fastboende og utallige feriegæster bruger området langs fjorden til rekreation, naturoplevelser, cykelture og daglig virke.

Kom gerne og del naturoplevelserne med os,..... men tag ikke roen og glæden fra os, der bor her.

Skal vi i fremtiden mødes af tårnhøje monstermøller? Skal solnedgangen herefter blive et kig ind i moderne møllevinger? Skal vi om dagen blændes af solens blink i blankt metal, og døgnet igennem forstyrres af støjen fra gigantiske vindmøller. Det er en selvfølge, at vi tager hensyn til støj, hvad så med visuel støj?

Ser vi mod syd, ser vi til møller ved fjorden. Ser vi nordover, ser vi møller ved Veddum. Så må vel denne region have ofret nok natur.

Det eksisterer i Danmark dobbelt så mange vindmøller, som lovgivningen tillader. Er det så rigtigt at bygge flere, når der findes valgmuligheder?

Man kan erstatte gamle vindmøller med nye, der er mere effektive.

Eller man kan placere vindmøllerne i havet. Et tredje alternativ kan være at bygge flere solcelleparker. De er heller ikke smukke, men de generer kun en brøkdel i forhold.

De nævnte alternative løsninger koster måske noget mere, men naturen har en pris.

Til sidst vil jeg spørge: Hvordan kan dette være god politik, der vil fremme turisme i Mariager Kommune? Hvordan kan det sikre, at folk vil slå sig ned i området. Og hvilke spor ønsker vi at efterlade til næste generation?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.