Ja til at give grøn hjælp til udviklingslande

Af Rasmus Prehn, udviklingsminister (S), Peder Pårs Vej 10, 9000 Aalborg rasmus.prehn@ft.dk, m.fl.

MALI M.M.: Hele verden er hårdt ramt af covid-19. Det gør ikke opgaven med klimaudfordringerne mindre.

Vi skal opfinde helt nye løsninger for at lykkes med at gøre vores energikilder grønne og udlede mindre Co2.

Danmark er gået forrest med vores høje nationale målsætninger om 70 procent reduktion i 2030.

Vi er i gang med at bruge det til at inspirere resten af verden til at følge trop.

Vores grønne ambitioner har derfor også betydning for udviklingsbistanden og vores arbejde i verdens fattigste lande.

I mange landsbyer i Mali er der ikke rent vand. Piger og kvinder må hver dag vandre mange kilometer for at skaffe vand.

Ofte er vandet, de finder, desværre ikke er rent – og pigerne burde i øvrigt have været i skole i stedet og kvinderne i gang med at tjene penge.

Det er i det hele taget svært at forestille sig, hvor barsk dagligdagen er for de over fem millioner mennesker, der lever i den centrale del af Mali, Burkina Faso og Niger.

Området er hårdt ramt af væbnede konflikter og terror, som har ledt til et stort antal internt fordrevne. De sulter også. Blandt andet fordi deres landbrug udsættes for både oversvømmelser og voldsom tørke.

Kan vi hjælpe dem med at få rent vand at drikke, klimasikre landbruget og samtidigt sætte skub i en grøn udvikling?

Ja, vi kan hjælpe og samtidigt få udviklingsprojekter sat på grønne skinner og skabe grønne job.

På finansloven for 2020 satte vi 150 millioner kroner ekstra af til klimabistand oven i udviklingsbistanden på 0,7 procent af BNI. De penge kan selvfølgelig ikke gøre det alene.

Derfor skal de bruges klogt. Så de både kan skaleres op og inspirere andre lignende projekter. Vi bruger nu pengene på en række lovende pionérprojekter, der handler om bedre vandforsyning i Mali, flere små solcelleanlæg i Uganda, en innovativ pulje til danske ngo’er, som skal inspirere de afrikanske lande til at tænke i nye grønne løsninger og myndighedssamarbejde med Indonesien om deres grønne omstilling.

I det skrøbelige grænseområde imellem Mali, Burkina Faso og Niger vil Danmark i samarbejde med PATRIP Foundation støtte opbygning af klimasikret infrastruktur i landbruget, og øget adgang til rent vand og energi.

Projekterne vil skabe lokale job og støtte den lokale økonomi. I første omgang vil det hjælpe omkring 75.000 mennesker.

Hvis det virker, så kan vi forhåbentlig lave endnu flere af den slags projekter fremover og inspirere andre lande til at følge trop.

Klimaudfordringerne går hårdt ud over de fattigste lande, selvom de ikke har den store del i CO2-udledningerne.

Krisen stiller verden mange svære spørgsmål og dilemmaer. De skal besvares. Vi i de rige lande har overskuddet og kompetencerne til at forsøge at besvare dem.

I Uganda lever 30 millioner ud af landets 43 millioner indbyggere uden adgang til elektricitet. Derfor brænder de træ og olie af. Kan vi være med til at revolutionere energisektoren ved at få dem koblet dem op på grøn solenergi og samtidigt skabe 2000 grønne job?

Ja, for omkring 400 kroner kan vi koble en husholdning op på et basis solcelleanlæg. For de samme penge kan en lille virksomhed få dækket 25 procent af omkostningerne til at drive en bæredygtig forretningsmodel.

Projektet, der sker i samarbejde med den fælles nordiske ”Beyond the grid”-fond, vil kunne hjælpe 500.000 ugandere til at få adgang til basis, grøn energi.

I Indonesien, der er den sjette største udleder af drivhusgasser, forventes alle 267 millioner indonesere i 2025 at have adgang til elektricitet. Det er helt afgørende, at udbygningen af elforsyningen sker på en bæredygtig måde. Kan vi hjælpe millioner af indonesere til at udbygge deres elforsyning på en bæredygtig måde? Ja, det kan vi. Energistyrelsen har allerede et samarbejde med indonesiske partnere – det samarbejde udbygger vi nu.

Der er altså tale om fire pionérprojekter, hvor vi investerer de 150 millioner fordelt på enkelte steder. Vi har en klar ambition om at gøre vores udviklingsbistand så grøn som overhovedet muligt. Det vil kun kunne lykkes, hvis vi tør gå nye veje.

Nu sætter vi disse innovative pionér-projekter i gang. Vi er klar til at udvikle og eventuelt udvide de af dem, der viser sig at være mest effektive. Forhåbentlig kan mange flere mennesker snart få adgang til rent vand og grøn energi.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden