DEBAT Klima og miljø

Klimalov er kejserens grønne klæder

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Martin B. Kristensen, Ølsvej 16, 9500 Hobro, martin.b.kristensen.1982@gmail.com

KLIMALOV:”Danmarks første klimafinanslov” - ”Danmarks grønneste finanslov nogensinde” - der blev ikke sparet på superlativerne, da regeringen præsenterede finansloven for 2020.

Efter at have fået skældud af Greta Thunberg og hendes medstuderende hele året skulle der virkelig ske noget på klimaområdet!

Det satte gang i en ren overbudspolitik på samlede besparelser på udledningen af CO2; 60 pct., nej, 65 pct., nej, 70 pct. endte vi på - vel at mærke uden at ét eneste parti havde nogen konkrete beregninger - eller bare bud på - hvordan de foreslåede tiltag ville gavne vores CO2- emissioner.

Det er selvfølgelig også ganske taknemmeligt, at politikerne først skal stå på mål i 2030, især når fraværet af delmål er totalt.

Enhver CEO, der satte sådan et vækstmål for den virksomhed, han var i spidsen for, uden en konkret handlingsplan, ville helt sikkert opleve hans sidste år i chefstolen - det er simpelthen for useriøst.

Og efter gennemgang af ”Klima og miljø”-delen i finansloven, må det konstateres, at der heller ikke her ét eneste sted er angivet, hvor stor emissionsbegrænsning, de respektive tiltag vil bringe os.

I fraværet af valide data på emissioner kan man i stedet vurdere ambitionerne på klimaområdet ved at sætte tiltagenes værdi i forhold til Finansloven som helhed.

Tiltagene er som følger:

100 mio. kr. til en skovfond, 5 mio. kr. til energiklagenævnet, 5 mio. kr. til ”grønt diplomati”, 20 mio. kr. til mere urørt skov, 30 mio. kr. til en særlig energi-ø, 150 mio. kr. til grøn u-landsbistand, samt 50 mio. kr. til en cykelfond. (ifølge Altinget.dk) Oveni kommer ”den grønne forskningsmillard”. Det giver knap 1,4 mia. ud af de i alt 1.103 mia. som der årligt er afsat til offentlige udgifter iht. Danmarks Statistik. Altså knap 1,3 promille – en tusindedel! Det er kejserens grønne klæder.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.