Kommuner – nu må I samarbejde om frit valg for de ældre

Af Jakob Scharff, branchedirektør, DI, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V

HJEMMEHJÆLP:Siden 2003 har ældre borgere haft retten til selv at vælge leverandør af hjemmehjælp. Indførelsen af det frie valg var på mange måder en erkendelse af, at vi som borgere foretrækker forskellige tilbud alt efter behov og ønsker, men samtidig at tilstedeværelsen af flere forskellige leverandører – både private og offentlige – øger kvaliteten gennem erfaringsudveksling, innovation og konkurrence.

Her knap 20 år senere kan vi se, at de ældre i stigende grad vælger de private leverandører af hjemmepleje til, når de har muligheden for det. Over 60.000 borgere valgte sidste år en privat leverandør til at levere deres hjemmehjælpsydelser inden for personlig pleje eller praktisk hjælp. Der er dog fortsat stadig væsentlige barrierer, der i praksis forhindrer de ældre i frit at kunne vælge mellem kommunens eget tilbud og de private alternativer. Der er nemlig store og uforklarlige forskelle på, hvilke timepriser kommunerne afregner de private leverandører efter. Og i mange tilfælde er taksterne fastsat så lavt, at de private alternativer reelt er udelukket fra at bidrage med ordentlig kvalitet til prisen. Hvilket sætter det frie valg ud af kraft.

Alene blandt de nordjyske kommuner er forskellene markante. Timepriserne for praktisk hjælp kan svinge mellem omtrent 430 og 270 kr., mens taksterne for personlig pleje varierer mellem alt fra 470 og 310 kr. Og timepriserne kan ikke forklares med baggrund i kommunernes udgifter til ældre, udgiftsbehov generelt eller forskelle i transportomkostninger.

Den markante variation tyder på, at kommunerne mildest talt tolker retningslinjerne for beregning af priser vidt forskelligt. Derfor opfordrer DI de nordjyske kommuner til at gå i dialog med de private leverandører om deres vilkår, og at man får gennemført en grundig og uafhængig vurdering af beregningerne for at sikre, at man opererer med realistiske priser og rimelige konkurrencevilkår – særligt hvis man for nuværende befinder sig i den lave ende.

Kort sagt er der brug for, at kommunerne samarbejder med de private aktører om at sørge for, at det frie valg også fungerer i praksis.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.