DEBAT Sundhed

Kræftsvindlere skal straffes hårdere

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Søren Pape, partiformand (K), Folketinget, Christiansborg, 1240 København K, soren.pape.poulsen@ft.dk, og Per Larsen, folketingsmedlem (K), sundhedsordfører, Svanelundsvej 36, 9800 Hjørring, per.larsen@ft.dk

SYGDOM:Urtete, der helbreder kræft. Tarmskylning mod depression. Healing, som kurerer Parkinson. Det er bare tre eksempler på såkaldt alternativ behandling, der fører patienter bag lyset – udelukkende for at tjene kassen. Manipulerende svindelnumre af kvaksalvere og amatører, som hævder at kunne behandle alvorlige sygdomme uden medicin eller operationer. Det skal vi have stoppet. Nu.

Derfor er Det Konservative Folkeparti klar med et udspil, der skal beskytte danskerne bedre mod disse bedragere og styrke patientsikkerheden. Bl.a. skal alternative behandlere ikke længere have lov at tilbyde behandling af alvorlige sygdomme og lidelser, og strafferammen, når alternative behandlere bringer patienter i fare, skal fordobles. Derudover skal der indføres minimumskrav til alle alternative behandlere og fængselsstraf ved grove tilfælde af brud på markedsføringsloven om alternativ behandling. For vi vil simpelthen ikke acceptere alternative behandlere, der lever af at udnytte bl.a. kræftsyge patienter og deres pårørende. Det skal være slut.

Når afsløring efter afsløring viser, hvordan nogle alternative behandlere fupper syge patienter, så er der brug for at gribe ind fra politisk side. Ofte er det et spørgsmål om liv eller død. Det kan altså blive meget skæbnesvangert for de patienter, som ender med at købe krystaller frem for at gå til kemoterapi, fordi en alternativ behandler har overbevist dem om det.

Tag ikke fejl, vi forstår fuldt ud, at man som alvorligt syg dansker afsøger sine muligheder for at blive helbredt. For nogen er alternativ behandling det sidste håb. Men alt for ofte er det altså et falsk af slagsen, og når vi ser eksempler på, at nogle alternative behandlere direkte opfordrer til at droppe lægernes anbefalinger, franarrer folk deres penge og udnytter syge menneskers desperation med påståede behandlingsformer, der kan kurere livstruende sygdomme, så er grænsen for længst overskredet. Vi mener selvfølgelig fortsat, at folk skal kunne modtage alternativ behandling. F.eks. har rigtig mange danskere glæde af uskyldige ting en massage eller akupunktur. Det er der intet galt i. Vi gør det heller ikke forbudt for alternative behandlere at tilbyde behandling af symptomer eller virkning af anden behandling. F.eks. må alternative behandlere med vores forslag fortsat gerne tilbyde behandling af den hovedpine, som en hjernetumor skaber, men de må ikke længere tilbyde at kunne behandle selve hjernetumoren – for den kan de hverken behandle eller kurere. Det gør vi nu strafbart at lyve om.

For det er komplet uacceptabelt, at visse alternative behandlere lever af at slå plat på alvorligt syge borgeres sårbarhed og graver dybt ned i deres lommer. I dag er det sådan, at de alternative behandlere, der lyver sig til syge menneskers penge, kun kan få idømt en bødestraf, hvis deres anbefalinger ikke er til direkte fare for patienten. F.eks. er det ikke direkte til fare for patienterne, at en behandler siger, at urtete kan kurere kræft. Men det er dybt amoralsk at udnytte alvorligt syge mennesker og franarre dem deres penge ved at lyve om urteteens effekt. Vi foreslår derfor, at alternative behandlere fremover skal kunne idømmes fængselsstraf ved grov udnyttelse af patienter.

Særligt alvorligt er det selvfølgelig med de alternative behandlere, der med deres udsagn er til direkte fare for patienterne. Dem, som videre påstår, at deres urtete kun virker, hvis patienten dropper al behandling på sygehuset. De alternative behandlere kan i dag kun straffes med et års fængsel i særligt grove tilfælde. Vi foreslår at fordoble den strafferamme. For man ikke skal ikke kunne slippe så let afsted med at bringe andres liv i fare. Det skal være slut med kvaksalveri. Det kan kun gå for langsomt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.