Debat

Borger i Aalborg: Lukker I Filmstriben, fjerner i en vigtig adgang til dannelse

Mange af de film, der findes på Filmstriben, er en del af den danske og europæiske kulturarv. Er målet, at vi som borgere skal ensrettes og kun have mulighed for at se store internationale blockbustere, spørges der i dette debatindlæg

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.
Hvis man gerne vil snakke med sine børn om samfundskritik, er det oplagt at se dokumentarfilmen “Natasja” om rapperen, der skabte megahittet “Gi´ mig Danmark tilbage”. Og tænk hvis man´kunne tænke sig at se den ikoniske krigsfilm “Die Brücke” (Broen) fra 1959, for at lære noget om Anden Verdenskrig? Begge dele er kun muligt på Filmstriben. Privatfoto

Hvis man gerne vil snakke med sine børn om samfundskritik, er det oplagt at se dokumentarfilmen “Natasja” om rapperen, der skabte megahittet “Gi´ mig Danmark tilbage”. Og tænk hvis man´kunne tænke sig at se den ikoniske krigsfilm “Die Brücke” (Broen) fra 1959, for at lære noget om Anden Verdenskrig? Begge dele er kun muligt på Filmstriben. Privatfoto

Af Jørgen Nørgaard

Byrådet vil lukke Filmstriben for alle i Aalborg - og dermed borgernes frie og lige adgang til en vigtig del af vores kulturarv. Det må for alt i verden ikke ske.

Filmstriben, der er folkebibliotekernes gratis digitale filmtilbud, skal spares væk, hvis det står til politikerne i byrådet. Det står sort på hvidt i referatet fra de netop overståede kommunale budgetforhandlinger. Dermed vil alle os borgerne i Aalborg ikke længere have mulighed for at dykke ned i den uvurderlige filmskat, der rent faktisk er tale om.

At den er uvurderlig, er der flere grunde til:

Dels fordi alle film - spillefilm, som kort- og dokumentarfilm for børn og voksne - nøje er udvalgt af Dansk BiblioteksCenter ud fra krav om kvalitet, alsidighed og aktualitet, som det står beskrevet i biblioteksloven. Dvs. netop ikke et krav om profit, som fx. hos Netflix.

Dels fordi den er gratis og dermed for ALLE borgere. Filmstriben er, modsat de internationale kommercielle streamingtjenester - nu senest Disney +, med til at alle borgerne på demokratisk vis har tilgang til den folkeoplysning, der findes i de tusindvis af film, som Filmstriben indeholder. Hvorfor politikerne gerne vil spare netop det væk, er ret svært at forstå.

Og dels, ikke mindst, fordi mange af de film, der findes på Filmstriben, er en del af den danske og europæiske kulturarv, som borgere i Aalborg simpelthen ikke kan se andre steder. Derfor handler det her også om, hvorvidt vi som borgere skal ensrettes og kun have mulighed for at se store internationale blockbustere, eller om vi også skal kunne vælge Filmstriben og derigennem have større mulighed for læring og dannelse.

Et par eksempler: Hvis man fx. gerne vil snakke med sine børn om samfundskritik - og i den anledning se dokumentarfilmen “Natasja” om rapperen, der skabte megahittet “Gi´ mig Danmark tilbage” - ja så er er ikke andre steder at gå hen end Filmstriben. Hvis man gerne vil se dukkefilmene om Sørøver Sally og hendes elskede giraf - så er det igen Filmstriben, man skal gå til. Og tænk hvis man engang kunne tænke sig at se den ikoniske krigsfilm “Die Brücke” (Broen) fra 1959, for at lære noget om Anden Verdenskrig - ja, gæt selv, så er det for Aalborgs borgere kun muligt på Filmstriben.

Kort sagt virker det meget mystisk, at politikerne nu vil lukke denne fantastiske mulighed for lige og demokratisk adgang til guldgruben af film på Filmstriben.

Selvfølgelig skal der spares. Det er vi vist alle klar over, men der er mange måder at spare 700.000 kr. på i et kommunalt budget - og dem, der angår alle borgeres mulighed for dannelse og almindelig horisontudvidelse, bør altså ikke stå først for, hvis man spørger mig.

Men der er heldigvis håb endnu! Gå ind på kommunens hjemmeside og find linket til kommunens store digitalt borgermøde 21. september, som netop omhandler det nye budget - og giv din uforbeholdne mening til kende vedrørende den truende lukning af Filmstriben. Så kan vi i det mindste håbe, at politikerne giver sig tid til at dykke lidt mere ned i, hvad det er, de er i færd med at lukke.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden