Lad minkavlerne få fuld erstatning

Af Karsten Lauritzen, folketingsmedlem (V), formand for Venstres folketingsgruppe, fhv. minister, Folketinget, Christiansborg, 1240 København K, karsten.lauritzen@ft.dk, www.facebook.com/stemlauritzen

KRISE:Onsdag i sidste uge blev der sat et (ærgerligt) punktum for danske mink, efter måneders opråb og frustrationer fra de danske minkfarmere: ”alle mink skal aflives”.

Med ét smuldrede arbejdspladser, virksomheder, livsværk, mia. i eksport, ja, slet og ret folks levebrød, for øjnene af os. Vi står i en alvorlig situation med corona. Anden bølge skyller ind over os, og de danske minkfarmere er ufrivilligt endt som førsteviolin, i coronaens anden akt.

Særligt de nordjyske minkfarmere har været hårdt ramt af den skælmske virus, der ikke virker til at lade sig slå ned. Og onsdag kom så altså dommen over den danske minkbranche: Alle mink skal aflives.

Folkesundheden er utrolig vigtig, og vi står med corona overfor en fjende, vi aldrig har kendt før.

Vi må dog huske, i vores iver over at slå corona ned, at dem vi ofrer på vegne af fællesskabet, her minkbranchen, har krav på en fair og rimelig behandling.

De har krav på at få fremlagt det videnskabelige grundlag for den faglige indstilling, der har ledt til regeringen beslutning, og de har krav på kompensation når deres virksomheder og arbejdspladser eksproprieres. Det er ikke ret og rimeligt, hvis de mennesker, hvis levebrød regeringen har besluttet at slå ihjel, skal spises af med lønkompensation og opkvalificering.

Det ligger mig utroligt meget på sinde, at minkfarmerne får den retfærdige behandling, de har fortjent.

De har betalt en uhyre høj pris for folkesundheden – både herhjemme, men potentielt set også ude i verden. Det er næsten ikke til at bære, men netop det er vi som politikere forpligtet til at hjælpe hver eneste minkavler med. At bære det nu, og at bære igennem den krise, regeringen desværre har set sig nødsaget til at bringe en hel branche i.

Derfor kæmper vi i Venstre for fuld erstatning efter grundlovens bestemmelser. Der vil være derudover behov for helt andre initiativer, så man har mulighed for at omstille sin produktion, ligesom der sandsynligvis vil være behov for hjælp til efteruddannelse og jobsøgning for de mange berørte.

I den historiske krise vil vi, at minkavlerne så vidt muligt bliver holdt skadesfri. Det er kun ret og rimeligt, og det har de fortjent, når regeringen har set sig nødsaget til at ofre deres branche, for folkesundheden.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.