DEBAT Job og arbejde

Lad os sammen løfte det nordjyske erhvervsliv

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Henriette Eduardsen,uddannelseschef, UCN Teknologi og Business, Selma Lagerløfs Vej 2, 9220 Aalborg Øst:

Hver eneste dag når jeg går på arbejde som chef for UCN’s Teknologi og Business-uddannelser, bliver jeg stolt og glad. Stolt over at møde motiverede unge mennesker, som vil tage en uddannelse og få kompetencer, som kan bruges i virkeligheden. Og glad for at de vil være med til at sikre vækst og udvikling i Nordjylland, både i det private og offentlige. Tal viser nemlig, at en stor del af vores dygtige dimittender fra Professionshøjskolen UCN bliver i Nordjylland. Kigger man i krystalkuglen, kan man se, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i det nordjyske. Allerede i dag har Nordjylland større rekrutteringsudfordringer sammenholdt med de øvrige regioner, og det ser ud til at stige. Udover at tiltrække arbejdskraft udefra skal vi også holde på de mange unge, som heldigvis gerne vil blive i vores dejlige region. Det er der brug for, hvis vi skal sikre et nordjysk erhvervsliv, som også i fremtiden kan være produktivt og følge med i den lokale og globale konkurrence.

Det handler selvfølgelig også om at sikre de rette kompetencer. Den digitale omstilling betyder bl.a., at nordjyske virksomheder i stigende grad efterspørger medarbejdere, der har digitale færdigheder. Det gælder både de ufaglærte, faglærte og dem med en videregående uddannelse bl.a. fra UCN. Lidt over hvert fjerde nye job, der slås op i den private sektor, kræver kompetencer inden for STEM (teknologi, IT, naturvidenskab og matematik), og andelen er stigende. Det skal vi selvfølgelig tage højde for, når vi uddanner de unge.

Uddannelse er fødekæden til fremtidens arbejdskraft, og vores uddannelser skal hele tiden følge med udviklingen. Som et led i at styrke vores fokus på det private erhvervsliv har vi derfor samlet vores tekniske og merkantile uddannelser i ét stort uddannelsesområde. Tidligere var de organiseret i hver deres område med selvstændig ledelse. Vores nye uddannelsesområde UCN Teknologi og Business rummer knap 30 uddannelser, lige fra automationsteknolog, finansøkonom, bygningskonstruktør til serviceøkonom, og mere end 3000 studerende.

Og så tænker du måske: Er det ikke bare en intern omorganisering? Nej, vores nye organisering skal sikre endnu bedre sammenhæng og gennemslagskraft i forhold til det private erhvervsliv. Vi skal gå fra at tænke ”enten eller” til ”både og”, når vi ser på, hvilke kompetencer vores unge mennesker skal have for at imødekomme udviklingen i de nordjyske virksomheder. Og når vi siger det nordjyske, tænker vi hele Nordjylland.

Et eksempel ud af mange er den finansielle sektor. Tidligere bestod sektoren stort set kun af medarbejdere med en traditionel bankuddannelse. I dag er der IT-uddannede, kommunikationsmedarbejdere og andre fagligheder. Som kunde vil du gerne kunne betjene dig selv. Du vil selv kunne overføre penge via netbanken eller bestille din flybillet, og det kræver nye former for løsninger, som forudsætter nye typer medarbejdere. Medarbejdere som bl.a. kan bidrage til professionelle digitale løsninger, der er brugervenlige og kunderettede. Det kommer vi kun til at se mere af, og hvis man skal lykkes som virksomhed i dag, er samarbejdet mellem medarbejderne og de forskellige fagligheder afgørende. Og så skal man være innovativ, handlekraftig og modig. På UCN gør vi en dyd ud af at uddanne unge, der har flair for innovation og entreprenørskab. Vi har de seneste år iværksat en række initiativer for entreprenante studerende, og vi kan se, at det virker. Flere af vores studerende slår sig ned som selvstændige og får succes med det – eller tager de gode idéer med videre i en allerede eksisterende virksomhed. På vores iværksætterforløb Next Step, hvor de studerende bl.a. kan bruge deres praktiktid på deres egne virksomheder, havde vi mere end 80 studerende med her i efteråret 2019. De kommer i høj grad fra vores teknologi- og businessuddannelser. Her har vi bl.a. fokus på at klæde dem på til både til at forstå de mange tekniske muligheder og udfordringer ved at starte egen virksomhed, men også hvordan man markedsfører sine produkter. Viden som alle virksomheder har brug og endnu et eksempel på, at det tekniske og merkantile skal gå ”hånd i hånd”.

Vi har i dag et fremragende samarbejde med rigtig mange virksomheder og andre aktører i hele Nordjylland, og vi vil rigtig gerne i dialog med endnu flere. Det kan være lige fra den lille installatørvirksomhed i Brønderslev til Aalborg Havn, som vi netop er i gang med at opstarte et nyt samarbejde med. Her har vi fokus på nye studiejob og praktikforløb for vores studerende og igangsættelse af forsknings- og udviklingsprojekter, som kan være med til at bidrage til den udvikling, som Aalborg Havn er i gang med. Mere af det, tak, for et tæt samarbejde mellem de lokale uddannelsesinstitutioner og det nordjyske erhvervsliv er en af nøglerne til at holde døren åben til en god fremtid for alle os i Nordjylland. Det lykkes kun, hvis vi gør det sammen. Min telefon er tændt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.