Lægemangel aflyst i lægevagten

Af Eddie Nielsen, vagtchef, Lægevagten i Region Nordjylland, Ådalen 527, 9700 Brønderslev,Eddie@dadlnet.dk

De to planlagte borgermøder i henholdsvis Skagen og Brovst vedr. den nye lægevagtordning er blevet aflyst grundet den eskalerende corona-epidemi.

Fra lægeside er vi fuldstændig enige i beslutningen om aflysning af møderne, men samtidig er vi rigtig kede af det, for der er intet, vi hellere ville end møde borgerne de to steder og få lejlighed til at forklare baggrunden for den nye ordning samt de åbenlyse fordele, som borgerne får med den nye ordning.

Mandag fik vi heldigvis lejlighed til dette ved et borgermøde i Aars, hvor 65 interesserede var mødt frem.

Vi mødte en relativ stor forståelse fra en hel del eftertænksomme og indsigtsfulde borgere, fik et par brugbare inputs med os hjem, og vi havde derfor glædet os til at gentage succesen i Skagen og Brovst.

Da corona-epidemien næppe giver os lejlighed til at deltage i den slags arrangementer i meget lang tid, vil jeg gerne fremdrage noget af det vigtigste:

Ved lukning af fremmødestederne i Farsø, Brovst og Skagen har vi fået mulighed for at udnytte de lægelige kapaciteter bedre ved at samle lægerne færre steder, vi får mere fleksibilitet.

Det giver en fagligt set bedre behandling og mulighed for backup fra sygehuset ved kritisk syge patienter.

Det giver kortere ventetid ved telefonopkald til lægevagten, kortere ventetid ved konsultation i lægevagten fordi lægerne vil få meget mere tid i konsultationslokalet, og endelig kortere ventetid på sygebesøg – vel at mærke, når vi engang opnår normaldrift, efter at Coronaen har sluppet sit tag i landet.

Kort sagt vil vi få en væsentlig øgning af kvalitet og service. Eneste ulempe er, at nogle få borgere skal køre 20-30 minutter længere, end de er vant til for at komme til lægevagten.

Vi åbner for nye servicetiltag f.eks. videokonsultation, tidsbestilling i lægevagten og udvidet transportordning til lægevagten for de meget få borgere, som ikke selv har mulighed for at arrangere transport til lægevagten.

Havde vi og regionen ikke ved rettidig omhu lavet denne aftale, kunne borgerne have set frem til, at vi i flere tilfælde ikke ville have kunnet stille med det nødvendige antal læger, idet lægemangelen desværre først kan afblæses om 15 år.

Borgerne ville således have kunnet risikere, at der f.eks. en hel weekend ikke ville være en lægevagt i hele Himmerland, at vi skulle køre med halv kraft i Hjørring, at der ikke ville være en vagtlæge i Frederikshavn, at vi ikke kunne aflægge de nødvendige sygebesøg osv. Alt det har vi heldigvis kunnet undgå ved denne fremtidssikrede aftale, og vi har derved sikret borgerne en funktionsdygtig lægevagt af høj kvalitet.

Lægemangelen er indtil videre aflyst i det mindste i lægevagten.

Det er noget, som giver tryghed, og det forstår vi godt, at borgerne gerne vil have. Det er faktisk det, vi har haft for øje i hele forløbet ved forhandlingen om denne aftale.

Når vi engang er sluppet af med første bølge af corona, skal vi til at bruge kræfterne på at få den nye ordning til at fungere til borgernes og lægernes tilfredshed. Det glæder vi os meget til.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.