DEBAT Landbrug

Man er i gang med at slå en del af Danmark ihjel

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Per Thyrrestrup,minkavler, på vegne af en gruppe jyske avlere, Vestvej 18, 9600 Aars

MINK:Jylland er i oprør, og et godt råd til regeringen er, at de nu begynder at lytte til dem, der rent faktisk ved noget om, hvordan man håndterer coronasmitten på minkfarmene.

Den model, regeringen har valgt, er simpelthen en katastrofe på så mange planer.

Lad os give nogle få eksempler på, hvordan regeringens håndtering gør en vanskelig situation endnu værre.

Værnepligtige og udenlandske arbejdere uden forudsætninger er nu sat til at aflive de mange mink. Men tidsplanen skrider, og ingen myndigheder kan nu give et svar på, hvor lang tid processen tager.

Den rigtige løsning er at lade minkavlerne selv stå for aflivningen. Hvert år afliver avlerne op mod 17 millioner dyr i forbindelse med pelsningen.

Avlerne er veluddannede til at foretage aflivningen på en effektiv og skånsom måde.

Efter aflivningen, som avlerne kan klare på nogle uger, bør der på hver farm bevares en avlsdyr bestand for at sikre genetikken og fremtiden . Avlsdyrene kan håndteres gennem isolation, så der er helt styr på sundheden. Ligesom man går til et professionelt værksted når éns bil ikke kan køre, bør man også i dette tilfælde lade fagmændene, nemlig avlerne, står for processen.

I dag er de farme med smitte stillet i en umulig situation.

Dengang det blev sagt, at én million dyr skulle aflives, var tidsplanen ifølge myndighederne, at det kunne klares i løbet af første kvartal til næste år. Nu kan ingen giv et reelt svar på, hvornår opgaven er løst hvilket tangerer dyrplageri.

Et andet eksempel på vilkårligheden i regeringens såkaldte strategi er, hvordan der udbetales kompensation.

Her svigtes de smittede farme i ubegribelig grad. Disse farme får nemlig ikke fuld erstatning for driftstabet, og derfor er der simpelthen ikke penge næste år til at købe nye avlsdyr.

I det her land er vi imod forskelsbehandling. Det gælder også smittede og ikke-smitte minkfarme. De sidstnævnte kompenseres på rimelig vis, mens de smittede farme lades totalt i stikken.

Er dette indlæg så det sædvanlige brok fra en branche ramt af coronaen?

Nej, disse linjer er et nødråb ikke kun fra minkavlerne men fra deres familier. Vores nærmeste er allerede hårdt ramt følelsesmæssigt, og det næste der rammer os, er økonomisk kollaps.

Hvad skal vi sige til vores børn når konfirmationen aflyses, når der ikke er penge til en fødselsdagsgave til kammeraten eller når efterskolen skrottes på grund af regeringens langsommelighed og utilstedelige forskelsbehandling?

Har erhvervsminister Simon Kollerup og fødevareminister Mogens Jensen et svar til vores familier? I så fald er de velkomne til at ringe til os!

Hele følgeerhvervet til minkfarmene er også sat på stand by. Værkstedet der reparerer maskinerne, har intet at lave, råvarelagerne eksploder hos fodercentraler og underleverandørerne til branchen og dyrlægerne kan bare se til, mens regeringens aflivningsproces foregår i grotesk slowmotion.

Jyderne er dejlige mennesker, og de bakker minkavlerne og deres familier op. Det er fantastisk at mærke landsdelens forståelse for et erhverv der er ramt af en katastrofe. Men det betaler ikke regningerne og lønningerne. Det gør kun en fair kompensation som alle andre der er ramt af coronaen modtager.

Hvorfor skal minkavlere med smittede farme rammes dobbelt? Hvad er årsagen, Simon Kollerup og Mogens Jensen? Vi venter stadig på jeres svar, mens vores virksomheder og liv falder fra hinanden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.