Meget at lære af minksag

Af Niels Klingenberg Vistisen,Nørre Mølle 31, 7700 Thisted, patton_dk@hotmail.com

CLUSTER 5: I NORDJYSKE’s leder (17.1.) foreslår chefredaktøren en advokatundersøgelse af cluster 5-delen af mink-skandalen.

Avisen beskriver godt, at selvom cluster-5 egentlig var årsagen til at slå samtlige mink ned, så er den del i dag relativt glemt, mens grundlovsbruddet ved at beordre alle mink aflivet er trådt i forgrunden.

Sidstnævnte er måske nok forståeligt, det er vel trods alt det mest alvorlige.

Men derfor skal cluster-5-delen af det hele ikke glemmes.

NORDJYSKE foreslår nok en advokat-undersøgelse, måske med placering af ansvar for øje, og det er kun rimeligt. Men vigtigst af alt ville det være muligheden for at lære noget af hele denne møgsag og skandale. Lære er det fineste man kan, men vi er alt for dårlige til det. Erfaringsopsamling og systematisk læring er en by i Rusland for mange, især offentlige myndigheder, hvilket bygge- og it-skandaler vidner om.

Jeg har selv arbejdet en del med det i Forsvaret, også under en kommission eller to. Læring er vi sørme ikke meget for. Det sker aldrig igen. Det var en enig svale. Se fremad.

Processen omkring cluster 5 i de højere ledelseslag bør helt klart undersøges, med henblik på at uddrage læringspunkter og erfaring, til forbedring af samfundets krisestyring og beredskab, ikke mindst det videnskabelige og faglige grundlag for vidtrækkende beslutninger i den øverste top.

Det vil være det ansvarlige og det rigtige at gøre, og det bør gøres af fagpersoner, og ikke kun advokater, for det er ikke kun et spørgsmål om jura.

Det handler om krisestyring og samfundets beredskab, og det tager vi vel så alvorligt, at vi gerne vil gøre det bedre? Statsministeren gentager ofte at hun i foråret sagde at ”der vil blive begået fejl”. Det halter bare en hel del med at tage ansvar for fejlene og lære af dem.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.