Mon ikke sygehus-bygning i Aalborg kan genbruges?

Af Nicolai Steinø,lektor, ph.d., arkitekt maa, Hobrovej 15, 9000 Aalborg, nicolai@steino.dk

AALBORG SYGEHUS NORD: At det store område omkring Aalborg Sygehus Nord nu skal sælges og omdannes betegnes af borgmester Thomas Kastrup-Larsen som et scoop.

Med lidt hurtig hovedregning vil området kunne rumme over 400 boliger.

Det er betragteligt i forhold til Aalborg midtbys størrelse.

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvordan omdannelsen kommer til at ske. Og her er det let at træde forkert.

Desværre er der en række uheldige tegn allerede. Region Nord, som ejer området ser det først og fremmest som økonomisk aktiv og vil gerne sælge hurtigt. Og borgmesteren synes først og fremmest, at den høje sygehusbygning er grim.

Borgmesteren har sikkert fat i folkestemningen, når han afviser at lave et aalborgensisk Manhattan på området. Ikke desto mindre har vi set flere højhuse blive opført i Aalborg i de senere år. Højhuse, som i hvert fald ejendomsudviklerne er begejstrede for. For hvem vil ikke gerne ramme et stykke af himlen ind i beton og sælge det for et millionbeløb?

Området sættes nu til salg til selv samme ejendomsudviklere. Det sker, uden at en planlagt helhedsplan, udført som et såkaldt parallelopdrag, er blevet gennemført.

Man kan derfor se frem til en armlægning om økonomisk udnyttelse overfor de glimrende bykvaliteter, som borgmesteren maler op.

Men hvis man vil skabe et levende byområde, som kan skabe liv i Aalborg nidtby – et blandet område med boliger, erhverv og grønt, som det så malende bliver fremstillet – må man starte et helt andet sted.

Så længe der ikke er lavet en undersøgelse af områdets arkitektoniske og bymæssige potentialer og en arkitektkonkurrence, der kan bringe nye og banebrydende idéer på bordet, vil det alene blive vurderet ud fra økonomiske betragtninger og solgt til den der mener at kunne vride mest muligt ud af det og dermed give det bedste bud.

Arkitekter og byplanlæggere er gode til at finde ud af, hvordan området vil kunne udvikles som et nyt og attraktivt byområde til gavn for byen, dens borgere og miljøet.

Hvis omdannelsen skal ske med succes, er det derfor nødvendigt at fastslå dets arkitektoniske og bymæssige værdi, og fastslå dets økonomiske værdi i forhold til den.

Hvem siger for eksempel, at den høje sygehusbygning ikke kan omdannes til et nyt og spændende kompleks med blandede boliger, erhverv, uddannelse, m.m.? Og kan vi i 2021 overhovedet tillade os at smide en sådan ressource ud, bare fordi vi synes, at den er grim?

Ungdommen kalder på miljømæssig ansvarlighed. I stedet for taler vi i ramme alvor om at rive titusindvis af kvadratmeter ned og hælde dem i havnen som betonskrot. Og så iøvrigt fylde noget nyt beton ind på området bagefter.

Hvis man kun ser en bunke skrot, som skal rives ned og ikke en bygning, som nok er slidt, men som kan omdannes til noget fantastisk, bliver prisen også derefter.

Så måske kunne regionen også have fået mere ud af at holde vejret, til der var lavet en arkitektonisk plan for områdets omdannelse.

Det kan godt være, at Aalborg Sygehus Nord ikke står til at redde.

Det kan også godt være, at det bliver svært at lave et nyt og spændende område udenom, hvis bygningen får lov at blive stående.

Men det kan lige så godt være, at det hele kan omdannes som det står, og blive til et nyt og spændende område som oven i købet er mere bæredygtigt.

Hvem ved? Det gør arkitekterne og byplanlæggerne. Så lad os spørge dem først. Ellers risikerer vi et Manhattan og ikke det scoop, som borgmesteren ønsker sig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.