Naturnationalparker – er det vild natur eller dyrplageri?

Af Betty Steglich-Petersen, cand.jur., Milrimvej 101, 9981 Jerup, betty.steglich@gmail.com

ULVE:Vildtforvaltningsrådet har efter snart 10 år med ulve i Danmark omsider vedtaget en anbefaling til ministeren om at forsyne dem med gps.

Tak for det. En rigtig god idé, således at vi kan få syn for sagn om, hvor ulvene befinder sig og slippe for de urimelige gensidige beskyldninger, der dukker op, hver gang ministeriets folk ikke kan finde deres rovdyr. Med sådan et scorecard kan det godtgøres, når og hvornår de angriber husdyr, og hvornår den udgør en problemulv, hvilket ministeriet stadig – efter over 10 år og adskillige angreb siden – stadig ikke har fundet en endelig definition på.

Forslaget indebærer også, at staten er rovdyrholder på anden mands jord. Rovdyrhold er ellers noget, der er forbundet med streng kontrol og sjældent gives, medmindre man overholder ”Bekendtgørelse om hold af særlige dyr” (Rovdyrbekendtgørelsen).

Ansvaret for rovdyr er objektivt og særdeles strengt, hvilket det har været siden Danske Lov, og jeg behøver blot at minde om hundeloven, der er en fuldstændig stadfæstelse af tidligere love og som er forbundet med objektivt ansvar.

Vi må deraf også modsætningsvis kunne slutte, at de ulve, der ikke er udstyret med gps, skal bortreguleres.

For netop som vi ikke vil have herreløse hunde til løbe frit om i naturen, kan vi selvfølgelig ikke have et toprovdyr af ubestemmelig art og herkomst til at forstyrre vildtet, husdyr, skovgæster, eller sommerhusejere, der bliver hjemsøgt.

Det er statens ensidige ansvar. Så tak for at slå det fast.

Det var i øvrigt ganske instruktivt, at formanden for Vildtforvaltningsrådet, omsider fik set en ulv i fri dressur, og at det kom bag på ham, hvor stor den er. Det er altid rart, når de, der er sat til at forvalte vores natur, også selv ser det, vi andre må leve med i hverdagen.

Må jeg lige minde om, at der ikke er et EU-påbud eller et europæisk påbud om, at ulvene skal være i Danmark.

Efter Bern-konventionen er de blot omfattet af beskyttelse, som andre truede arter, der hvor deres naturlige habitat måtte være. Det er absolut ikke et påbud om, at de skal være i Danmark. Det har Danmark selv besluttet på et stadig gedulgt fundament.

Det helt store modeord p.t. er mere ”vild natur”. Nu ved jeg ikke, hvem der bliver mere vilde af, at man bare siger ”vild” – og spærrer husdyr inde bag høje hegn, uden foder, røgt eller pleje - bomber godt gavntræ eller fylder det i de kommunale flisfyr - naturen bliver det i hvert fald ikke. Kun misrøgtet.

Det er fuldstændigt vildt, hvis man tror, at man ved at spærre arealer inde bag høje hegn, putte heste, køer eller bisoner osv derind – og mumle noget om rewillding i ”laboratorium” – får ”vild natur” – næh, desværre; man får fonds-og statsstøttet dyrplageri, som heldigvis mange fornuftige mennesker protesterer imod. Så tak også til dem, der modigt protesterer og forsvarer dyrevelfærd.

For resten mærkeligt, at man godt kan finde ud af, at udstyre de arme heste med gps – som nogle så kan sidde bag skærme og aflæse scorecard på, mens ethvert empatisk menneske kan se, at det med evidens, fakta og empiri – fuldstændig mangler hos de højt gagerede såkaldte foskere ligesom biodiversitet er blevet synonymt med dyremishandling fremfor mangfoldighed. For vores ansvar er just mange fold – både som landmænd, producenter og naturbrugere – der skal være plads til os alle, og vi skal værne om dem, der ikke kan tage vare på sig selv – og det kan dyr under hegn ikke! Og hegn? Er forresten en uting – derfor hegner ingen absolut mere end højst nødvendigt, for at holde husdyr inde, men stadig give faunapassage til de af naturens dyr, vi også er forpligtet til, som mennesker, at tage vare på, så godt vi kan.

Afslutningsvis vil jeg gerne takke Nye Borgerlige, for som sædvanligt at sige tingene direkte, som ved afvigte folketingsvalg om ulve i Danmark sagde: ”Ulven er efter 200 års fravær i Danmark i dag at betragte som en invasiv og uønsket dyreart. Skal den være i Danmark, skal den være under hegn”.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.