DEBAT Politik

Nej, jeg er ikke inhabil i sag om lån til regionen

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Ulla Astman,regionsrådsformand (S), Sæderupvej 50, 9260 Gistrup, ullaa@rn.dk

LÅN:Regionrådsmedlem fra DF, Erik Høgh-Sørensen spørger (5.1.), om jeg var inhabil, da regionen indgik nogle låneaftaler, som han påstår har påført regionen et tab på 500 millioner kroner. Det korte svar er selvfølgelig: Nej, jeg er på ingen måde inhabil, og regionen har selvfølgelig heller ikke tabt 500 millioner kroner.

Erik Høgh-Sørensen skriver, at Nordea lokkede mig og resten af Regionsrådet til at lave såkaldte SWAP-lån for 1,4 milliarder kroner. Men vi blev ikke lokket til noget som helst. Vi tog en beslutning baseret på flere forskellige lånetilbud, og Nordeas var simpelthen det billigste tilbud.

Regionen indgik i 2010, 2011 og 2012 aftaler med Nordea om tre SWAP-lån. Vi ville dengang sikre, at en del af regionens gæld var på fast rente, så vi ikke vågnede op en morgen til store rentestigninger og dermed store uforudsete udgifter, som ville ramme driften af blandt andet vores sygehuse hårdt.

Vi har stadig delt vores gæld i en fastforrentet og en variabelt forrentet del. Det var – og er – sund fornuft. Da ingen, mig bekendt, har evnen til at kunne forudsige renteudviklingen for 20 år frem i tiden er det en sikker tilgang.

Renterne i dag er lavere, end da vi låste renten på ca. halvdelen af vores gæld. Men det er ikke automatisk ensbetydende med, at det kan betale sig at ændre lånet. Omkostningerne ved omlægning kan være for høje. Regionen har løbende holdt øje med, om det kunne betale sig at ændre lånet, og det samlede regnestykke viser, at det ikke er økonomisk fordelagtigt. Hvis regionen udtræder af lånene nu med henblik på at optage et nyt lån til en lavere rentesats, vil det samlet koste regionen flere penge, fordi restgælden bliver større.

Ultimo 2018 er det opgjort, at prisen for at opsige swap-aftalerne i alt ville være 257 millioner kroner. Jeg har ingen interesse i, at regionen skal miste 257 millioner kroner, så da DF i foråret fremsatte et forslag i Regionsrådet om at forhandle om en eventuel omlægning, var alle andre partier også imod. Det øger usikkerheden om regionens økonomi – og vil altså samtidig koste en kvart milliard kroner. Vi prioriterer i stedet en sikker drift af regionens økonomi.

Og så til påstanden om inhabilitet: Jeg har ikke og har aldrig haft nogen som helst tilknytning til Nordea, som er vores aftalepart vedrørende lånene.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.