Klumme

Vi skal krydse fingre for tysk stabilitet

Det har været en noget bekymrende opløb af kandidater

Af Pernille Weiss

medlem (K) af Europa-Parlamentet:

KANSLERVALG:I skrivende stund ved vi ikke, hvem der bliver den næste kansler i Tyskland.

Sidste søndag kulminerede mange måneders nervepirrende valgkamp mellem tre ikke særligt oplagte muligheder: CDU’s Laschet, SPD’s Scholz og De Grønnes Baerbock.

DEN FØRSTE er kendetegnet ved at være en utvivlsomt driftssikker og dygtig taktiker som ministerpræsident i en ellers stor socialdemokratisk delstat - men også pinligt dårlig til at opføre sig stilsikkert i selve valgkampen. Lidt som Europas svar på Biden, som jo også leverede et par famlende finker undervejs på turen til Det Hvide Hus.

Den anden, Scholz, blev et hit for flere end forventet, fordi Laschet og Baerbock dummede sig.

ANDRES MODGANG har altid en værdi i politik, selvom den slags kunstig medvind på cykelstien ikke træner musklerne til at kunne træde igennem som statsmand eller -kvinde.

Den tredje kanslerkandidat fra De Grønne er et levende bevis på, at det heldigvis ikke er nok at være et frisk pust og kvinde for at komme frem i politik. Der skal mere til - også orden i penalhuset for egen økonomi, evnen til at skrive uden at kopiere fra andre og så videre.

ÆRLIGT TALT et noget bekymrende kandidatopløb til det, der forhåbentligt giver Tyskland en ny og stabil regering, som kan bygge bro mellem Merkels æra og de kommende år, hvor EU’s trivsel og evne til at passe bedre på os selv og vores konkurrencekraft, af både demokratiske værdier og økonomisk slagkraft, ikke har brug for alt for meget uro og intern splid. EU har brug for tysk pragmatisme og økonomisk fokus.

EU HAR brug for et Tyskland, som kan afmontere de forventede franske forvirringer, som snart kommer, når dette store land til foråret skal til præsidentvalg. De liberales Macron vil jo meget gerne meget mere union - og helst på hans facon, som bestemt ikke er i takt med ”nationalstaternes Europa” og Danmarks interesser som lille land med stor eksportøkonomi.

DET ER meget svært at gøre det mulige udkomme af det tyske valg enkelt og overskueligt - og sikkert. De mulige regeringskombinationer kaldes meget malerisk alt muligt fra ”Jamaica” til ”trafiklyset”. Hvilken af de seks muligheder, det bliver, kloger mange mandagstrænere og heldigvis også ægte eksperter sig på. Selv holder jeg øje med to hovedlinjer, som efter min mening peger i hver sig retning alt afhængig af hvem, der ender med at blive hovedarkitekten på den næste tyske regering.

DISSE LINJER går tværs hen over spillepladen, hvor CDU og SPD, på nær knapt to pct., kørte dødt løb med hinanden. Måske danner de regering sammen. Måske ikke. Det afgør de nok ikke selv i respekt for, at Tyskland ikke har tradition for mindretalsregeringer, hvilket vi andre nok også skal være glade for. Det vil give et alt for uroligt EU.

De to linjer, jeg ser for mig, handler ikke om de to største partier i det tyske valg. De tegnes derimod af de to partier, der ligger på 3. og 4. pladsen: De Grønne og det liberale FDP.

KOMMER De Grønne i regeringen, kan det godt være, at nogen tror, det vil betyde den mest ambitiøse klimapolitik. Det er sikkert rigtigt. Men de hovedsageligt socialistiske stemmer, der ligger i den kurv, er desværre også kendetegnet af, at de bruger klimaets sag som rambuk til mere stat, mere EU, mindre frihed og mindre marked.

Visionen er bag alt det grønne en blodfattig, socialistisk revolution af vores samfund.

Hermed taler De Grønne ind i hjertet af SPD’s medlemskerne, som er langt mere rød end deres kanslerkandidat Scholz.

VIL HAN kunne styre sit eget parti over for De Grønnes krav? Jeg tvivler og håber, at den linje klippes over før den lægger sig om halsen på EU’s økonomiske muskelkraft, som jo er den eneste, der for alvor kan løfte den grønne omstilling igennem til målstregerne i 2030 og 2050.

DERFOR HAR jeg siden sidste søndag krydset fingrene for, at FDP får en stor finger med i spillet. For vel er de liberale, men ikke så meget, at det gør noget.

Deres Europa-politik ligger på mange fronter i vater med danske konservative principper.

De ønsker ikke en slappere finanspolitik i EU.

De ønsker som os at tiltrække, udvikle og fastholde virksomheder i alle størrelser i Europa, så EU’s konkurrencekraft styrkes til gavn for vores fælles evne til at løse klimakrisen og passe godt på retsstaten.

De ønsker ikke, at EU skal kunne inddrive skatter selv.

De ønsker ikke, at det astronomiske corona-genopretningslån skal udvikle sig til et permanent umætteligt kasseapparat, som skal fodres med penge fra EU-lande med styr på egen økonomi og fordeles til andre med manglende vilje og evne til gennemgribende reformer af eget land. For nu at sige det meget firkantet.

HERMED krydser jeg også fingrene for at den del af mit eget søsterparti, CDU/CSU, som er på nationalstaternes side, får mest vind i sejlene i post-Merkel tiden fremover.

Det er den del, som knokler for, at EU fortsat skal koncentrere sig om de egentlige grænseoverskridende udfordringer - og overlade resten til medlemslandenes egen pligt og eget ansvar i respekt for, at de færreste løsninger på borger- og virksomhedsnære problemer kan designes som ”one-size-fits-all” på et skrivebord i Bruxelles.

Det er dem, som er på erhvervsvirksomhedernes side og som i forhold til det indlysende behov for en anden og mere fælles forsvars-, sikkerheds- og udenrigspolitik godt ved, at EU’s sammenhængs-og slagkraft afhænger af at flertallet og de største lande ikke tromler hen over de små og ofte højkompetente lande som eksempelvis Danmark.

GÅR DET sådan? Det ved vi ikke. Endnu. Men lad os krydse fingre for Danmark og for EU.

Pernille Weiss skriver første søndag i hver måned om sit arbejde i EU. Medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti. Uddannet sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab, master i innovation og ledelse (LAICS) og certificeret sexolog. E-mailadresse: pernille.weiss@europarl.europa.eu.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.