DEBAT Klima og miljø

Økonomiske interesser kan umuligt være vigtigere end borgernes ønsker

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Frank Nielsen,Løkkenvej 428, 9700 Brønderslev ibenogfrank@gmail.com

VINDMØLLER:Vindmølleprojektet Hjortnæs II har slået sig op på at være lokalt forankret. Borgere og naboer fik højt og helligt lovet, at vindmølleprojektet også skulle komme deres økonomi til gode. Og ved den forudgående offentlighed blev det meldt ud, at 20 pct. af de opsatte møller skulle udbydes til kostpris, for alle naboer der boede under 4,5 km fra møller.

Men tiderne skifter, og det gør politik også. Og inden nytår godkendte Folketingets partier en afskaffelse af købsretten, der sikrede naboerne ret til at opkøbe 20 pct. af vindmølle-projekter til kostpris. Derfor har naboerne til Hjortnæs II i dag ingen garanti for lokalt medejerskab.

I stedet for medejerskab bliver de nærliggende husstande nu kompenseret med 5000 kr. om året – men helt ærligt? Hvem gider have snurrende vindmøller på 150 meter i baghaven, med alt hvad det medføre af støjgener og skyggekast for at modtage en symbolsk kompensation på godt 14 kr. om dagen. Det kompenserer jo på ingen måder for de store gener, det vil medføre dem i dagligdagen.

Uden købsretten for naboer står Hjortnæs II nu tilbage som et snævert projekt, der tilgodeser Jysk Vindenergi og Hjortnæs Møllelaug. Så måske skulle politikerne i Hjørring Byråd spørge sig selv, om disse interesser virkelig er værd at tilgodese, til fordel for over 1514 berørte naboer, der har givet deres underskrift imod projektet.

For mig er svaret klart: Jysk Vindenergis økonomiske interesser er ikke vigtigere end borgernes ønsker for deres lokalsamfund.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.