DEBAT Politi og retsvæsen

Pas på falsk tryghed ved nærpolitistationer

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Preben Bang Henriksen, advokat, folketingsmedlem (V), Hasserisvej 174, 9000 Aalborg Bang.Henriksen@ft.dk

NÆRPOLITI:Regeringen gik til valg på bl.a. 10 nærpolitistationer øst og 10 vest for Storebælt.

Da forslaget i sidste uge blev publiceret, blev det i den grad skamrost af samtlige nordjyske borgmestre. Der er snart kommunalvalg, og hvem vil sige nej til noget, der er ”nært” eller for den sags skyld til ”en politistation”. Det er som bekendt ord, der unægtelig har en positiv klang hos borgerne.

Det viser sig imidlertid, at stationen alene skal være åben for borger-henvendelser højest tre timer i døgnet (15 timer om ugen) og – ikke mindst – så lukker og slukker man hele stationen kl. 15.30.

Efter dette tidspunkt kan man ringe, så tosset man vil – det nære er forduftet.

I weekenden er der selvfølgelig også lukket.

Flere af borgmestrene glædede sig over større tryghed og en nedsat responstid, når politiet rykker ud ved indbrud og overfald.

Det er helt korrekt, hvis denne alvorlige kriminalitet sker i nærheden af den pågældende by og i tidsrummet 8.00-15.30., for her rykkes der sandsynligvis ud fra den lokale politistation.

Nu er det bare ikke sikkert, at overfald, værtshusslagsmål og indbrud lige netop finder sted i dette tidsrum – vi skal da i hvert fald i gang med en større oplysningskampagne over for forbryderne, hvis det skal lykkes.

Så lad mig slå fast med syvtommersøm: En nærpolitistation hjælper ikke på politiets udrykningstid fra 15.30 over aften og nat til 8.00 næste morgen.

Skulle man være i tvivl, så spørg en betjent eller læs NORDJYSKE’s glimrende interview ”Nærstationer er en sutteklud” (4.9.) med en, der tilfældigvis ved, hvad han taler om, tillidsmand Poul Buus fra Nordjyllands Politi.

Vi skulle aldrig have afskaffet landbetjenten.

Det var en fejl, som også mit parti og S desværre har del i.

Vi bør reparere herpå ved en betjent – nærbetjenten -, der er knyttet til byen/egnen på hel eller deltid.

Skal vi have egentlige ”Nærpolitistationer”, så bør de under alle omstændigheder suppleres med flere patruljerende vogne, der kan rundere i kommunen til omgående indsættelse, når alarmopkaldet kommer – typisk om natten.

Det er tryghed – og ikke falsk tryghed.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.