Pinse handler om at være til stede i gode og frie rammer

Af Per H. Sparre, foredragsholder, studievært og skribent, Liusborg Sti 24, Klitmøller, 7700 Thisted, sparre@privat.dk

PINSE:Pinse handler om at være til stede i gode og frie rammer.

Det går nu mod lysere og varmere tider, og vi oplever, hvordan naturen kommer os strømmende i møde med blomster, fuglesang, blå himmel og hav og skønne kornmarker.

Der er meget smukt i det nordjyske område. Samtidig er vi ved at åbne vort samfund op igen.

Det virker som en stærk kontrast til det, vi har oplevet i de seneste svære måneder, hvor den barske og uforudsigelige coronavirus ændrede vores dagligdag på en drastisk måde.

Det føltes som en skjult fjende, der snigende kom mod os og tog vores frihed og fællesskab.

Samtidig ophørte en række vigtige aktiviteter og andre blev underlagt begrænsninger og nødvendige restriktioner.

Krig, had, tyranni, overgreb, forfølgelse, magtmisbrug, terror, egoisme, grådighed og død fylder stadig alt for meget i verden omkring os og tilmed kom så denne globale plage, som har ramt hele menneskeheden og bragt os alle i en alvorlig situation.

Vi kan så let blive magtesløse, men det har dog været glædeligt at se, hvordan man herhjemme i denne krisetid har rykket tættere på hinanden – og stadig med den nødvendige afstand.

Det har imidlertid også været meget svært at se, hvordan særligt de svage, udsatte og ældre har været igennem en hård tid uden den nære og tætte kontakt til selv de nærmeste.

Bekymringer og frygt har fyldt meget hos mange, alt imens samtlige nyhedsmedier løbende bragte de seneste aktuelle tal og forhold omkring denne nye virus.

Der er mange spørgsmål, der nu melder sig:

Hvordan vil det gå med at få åbnet samfundet op igen?

Hvor mange forretninger og virksomheder vil klare sig igennem disse svære tider og hvordan vil det gå med arbejdsløsheden?

Hvornår kan der igen blive åbne grænser til vore nabolande, som også har stor betydning for netop vores lokalområde.

Kommer der en anden bølge af denne virus og bliver der fundet en brugbar vaccine, så man igen kan få den normale tilværelse tilbage?

Midt i denne kritiske tid kommer pinsen så til os med et stærkt og befriende budskab, som sprænger alle vore menneskelige bånd og begrænsninger.

Vi bliver her mindet om, at vi ikke er alene midt i mørket. Skaberen er kommet os nær og ønsker at møde os med både kærlighed og omsorg.

Pinsen er den sidste af vore højtider og kan måske virke lidt mere svævende og luftig for os jordbundne danskere.

I julen fejrer vi, at Jesus Kristus blev født i en stald i Betlehem og i påsken, at Han frivilligt gik den lige vej til Golgatas kors, hvor Han overvandt ondskaben og døden og opstod påskemorgen.

Her i pinsen bliver det hele så levendegjort og dybest set handler det om, at være tilstede i nuet og ånde frit i de rette rammer.

Tilværelsen er uendelig meget mere end det, man blot kan se, måle og veje. Der har i de senere år været en tendens til at alt blev gjort op i vækst og effektivitet under meget fastlåste rammer.

Vi blev således mere stressede og i vores fortravlede hverdag glemte vi ofte helt at være tilstede i nuet og tage livets mange øjeblikke til os, som en gave fuld af muligheder – måske har vi så midt i denne alvorlige krise haft mere tid til at standse op og forholde sig til tilværelsens helt grundlæggende værdier, som nærvær, omsorg, frihed, næstekærlighed og fællesskab.

I Grundtvigs dejlige pinsesalme synger vi ”I al sin glans nu stråler solen” og her er det nutiden – dagen i dag - der er det væsentlige.

Fortiden kan vi ikke ændre, og fremtiden kender vi ikke, men vi må og skal leve livet med hinanden i livets mange øjeblikke og sammen være med til at skabe de bedste rammer.

Vi fejrede i begyndelsen af maj måned, at det var 75 år siden, Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt efter fem hårde og mørke år.

På samme måde oplevede vi under denne voldsomme virus, at den frie bevægelighed og det naturlige åbne og nære fællesskab ikke er en selvfølgelighed, men noget vi må værne om og skønne på.

Vort samfund er bygget på solide demokratiske grundværdier, men også her udfordres vi af destruktive og skadelige ideologier og alternative livsopfattelser, der vil nedbryde og ødelægge friheden og fællesskabet. Alt er således ikke lige meget eller lige gyldigt.

Pinsen i år bliver på mange måder anderledes og uden karneval og store familiefrokoster og andre lokale aktiviteter skal holdes med begrænsninger og underlagt særlige retningslinjer.

Vi må dog få lov at tage pinsens livsbekræftende budskab til os og sammen gå fremtiden i møde med fortrøstning og taknemmelighed. Glædelig pinse!

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden