Pinse – så er det tid til nærvær og fællesskab

Af Per H. Sparre,foredragsholder, studievært og skribent, Liusborg Sti 24, Klitmøller, 7700 Thisted, sparre@privat.dk

HØJTID:Efter et noget køligt forår står vi nu foran den dejlige pinsetid, hvor naturen samtidig viser sig fra sin smukkeste side.

For kort tid siden stod det hele udenfor nærmest bart, nøgent og dødt hen - men med et er det forvandlet til frodige grønne marker, udsprungne bøgeskove og spirende blomster overalt.

Det er næsten, som om naturen har iklædt sig festtøjet med fuglenes frimodige symfoni i baggrunden og her vil minde os om, at der er lysere og varmere tider på vej. Tilværelsen består af mange gaver, der tilmed er helt gratis og kommer os strømmende i møde.

Det er et mægtigt skaberværk og symbolsk er det samtidig med til at danne en festlig ramme i vore liv og med et samfund, som igen åbner op for flere aktiviteter og gøremål. Hvor har vi dog alle set frem til dette.

Vi har bogstavelig talt ligget i dvale gennem en meget lang og svær periode med begrænsninger, nedlukninger og restriktioner.

Alt dette på grund af denne uforudsigelige virus med mange varianter, som stadig fylder meget og skal tages alvorligt.

Midt i dette kommer pinsen så til os med et livsbekræftende og befriende budskab, der virker som et frisk pust midt i alle de udfordringer, vi ellers står overfor.

For os jordbundne danskere kan denne højtid imidlertid godt virke lidt luftig og sværere at forholde sig til end jul og påske.

I julen fejrer vi, at Jesus Kristus blev født i en stald i Betlehem og i påsken mindes vi, at han blev korsfæstet langfredag og påskemorgen opstod efter at have besejret mørket, ondskaben og døden.

Her i pinsen bliver det hele så gjort nærværende og levende for os.

Pinse handler således om at ånde frit i sande og ægte rammer, hvor vi må få lov til at dele Skaberens kærlighed og omsorg med hinanden midt i alt, hvad der ellers møder os af både sorgfulde og glædelige begivenheder.

Lidt tankevækkende er det, at den første pinse skete i Jerusalem for 2000 år siden og handler om de eviggyldige værdier, som kærlighed, omsorg, frihed, fællesskab, enighed, nærvær og hjælpsomhed.

Herfra er evangeliets sande budskab gået ud til hele menneskeheden og pinsens budskab er netop for alle og til alle mennesker - måtte pinsens glædelige budskab også igen nå til dette område, som på en helt særlig måde er i verdens fokus også i denne svære tid.

Had, vrede, løgn, tyranni, magtmisbrug, sult, undertrykkelse, terror og ødelæggelse har fyldt alt for meget i menneskehedens historie og vi har ofte svært ved at finde egnede og brugbare løsninger på mange af de udfordringer, vi står overfor.

Alt er imidlertid ikke lige godt eller lige meget og vi må derfor skønne på og værne de sande og ægte kristne værdier, som også herhjemme har været vort lands solide fundament gennem en lang årrække.

I pinsen fejrer kirken sin fødselsdag og dermed kan vi også ønske hinanden et stort tillykke. En sand kirke består nemlig af levende stene og her skal der være plads til enhver uanset status, fortid eller baggrund. Kirkens budskab minder os samtidig om at kærligheden, friheden og fællesskabet altid vil være stærkest, da dette kan samle, forene og opbygge.

Der er også herhjemme knyttet mange gode traditioner og arrangementer til denne skønne pinsetid og tænk, at det nu igen er muligt og tilladt i fællesskab at kunne synge med på Grundtvigs dejlige salme: ” I al sin glans nu stråler solen...”

I dette lys kan vi så gå fremtiden i møde med forventning og håb og ønske hinanden en glædelig pinse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.