DEBAT Sundhedsvæsen

Psykiatri er mere end tvang og dramatik - vi passer godt på hinanden

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Julie Winther, sygeplejerske,Restrup Engvej 58, 900 Aalborg, Winther-julie@hotmail.com

og Malene Busk,sygeplejerske, Magnoliavej 16, 9000 Aalborg, S@malenebusk.dk

SYGEPLEJERSKE:I den seneste tid har der i NORDJYSKE været mange fortællinger om det pres, som nogle sygeplejersker oplever i deres hverdag. En medlemsundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd fra 2019 viste, at hver 12. nyuddannede sygeplejerske har været sygemeldt på grund af psykiske faktorer i arbejdsmiljøet. Det er en sørgelig tendens, som skal ændres - ingen tvivl om det.

Når man hører fortællinger fra psykiatrien, handler det ofte om meget dramatiske episoder og sjældent om de gode oplevelser. Det giver et dystert billede, som dog ikke dækker hele sand- heden. Der er nu afsat midler til flere sygeplejersker på de somatiske sygehuse, og der er også afsat midler til et løft af psykiatrien - det er nødvendigt og rigtig godt.

Der er positive oplevelser af sygeplejerskejobbet, og nogle af dem vil vi gerne dele med dig,som læser her. Vi arbejder i psykiatrien i Region Nordjylland og er glade for vores sygeplejerskejob. I psykiatrien er veltilrettelagte og relevante introduktionsforløb essentielle. Vi vægter mentorordning højt, hvor alle nyansatte får to mentorer tilknyttet fra første dag af ansættelsen. Mentoren hjælper den nye godt på vej i jobbet med både råd, erfaringer, undervisning, sparring, feedback og coaching. Det betyder meget, at man som nyansat har nogle, som “er der for en” og støtter en i at erhverve sig de rette kompetencer.

I psykiatrien passer vi godt på hinanden, da det er vigtigt for, at vi kan passe godt på andre. Det støttes af vores skytsengelfunktion, hvor vi alle selv vælger den kollega, som tager kontakt og hjælper i svære situationer. Vi har fastlagt supervision og reflektionsrum med henblik på læring og deling af viden i forhold til håndtering af komplekse situationer.

Når dette er en naturlig del af dagligdagen, så er det legalt for alle at fremlægge situationer, der kan være svære at håndtere. Vi får dertil også jævnligt opfølgningskurser f.eks. i forhold til sikkerhed og konflikthåndtering, hvilket giver en tryghed i hverdagen og kan hjælpe til at forebygge brugen af tvang.

Alt dette giver fra starten af ansættelsen en sikkerhed i jobbet, og man bliver dermed klædt på til den opgave, som man skal ud at varetage. Det er vigtigt for patienterne, men også for os som medarbejdere.

I psykiatrien bruger vi “os selv som redskab” til at hjælpe patienterne, hvorfor det er vigtigt, at vi har den nødvendige viden. Det er dog både de faglige kompetencer, men også de personlige kvalifikationer, som skal i spil, når vi skal hjælpe vores patienter.

For nogle lyder det, at psykiatrisk sygepleje ikke er rigtig sygepleje. Men i vores sygeplejefaglige referenceramme ses det tydeligt, at sygepleje er sygepleje, også i en psykiatrisk kontekst. Endda meget kompleks sygepleje.

Det er sygepleje, hvor vi bruger os selv som redskab til at hele det, som ikke umiddelbart lader sig hele med gips og bandager eller medicin, og vi observerer alt det, som ikke kan måles. Og lige som alle andre sygeplejersker hjælper vi patienterne på rette vej tilbage til livet. Vi arbejder med høj faglighed, relation, etik og værdighed i hver en kontakt, vi har med patienten, og vi sætter ind der, hvor patientens evner ikke længere rækker, når sygdommen har overtaget.

I psykiatrien har vi tid, vi tager os tid. Tid til bare at være i øjeblikket med patienten, med mennesket foran os. Nogle gange siger vi ingenting, andre gange taler vi om det, der er svært og ofte bare om løst og fast, finder ind til det, som gør patienterne til mennesker og ikke diagnoser, og hjælper dem tilbage til den person, de er, den person, som gemmer sig bag symptomerne.

Psykiatrien er meget mere end dramatiske episoder og tvang. Psykiatrien rummer de patienter, som med ondt i sindet kæmper sig tilbage til livet og ildsjæle, som med en kæmpe respekt sætter alt ind for, at støtte dem på vejen dertil.

Psykiatrien er en fantastisk arbejdsplads, som giver mulighederne for både faglig- og personlig udvikling i tæt relation med de mennesker, du møder.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.