Rablende vanvittigt at blive ved med at kystfodre

Af Poul Jakobsen,SIC, Skagen Innovation Center, Eranthisvej 6, 9990 Skagen, sic@shore.dk

KYSTSIKRING:Efter at SIC-metoden er videnskabeligt bevist på ICS 2007 på Gold Coat Australien, ECCE 2008 i Hamburg 2008 og Arabian Coast 2016 i Dubai laver Kystdirektoratet nu forsøg med kystfodring på vestkysten.

Det første forsøg blev startet ved Årgab i 2017, hvor KDI prøvede at lægge 700 kubikmeter pr meter på en 1 km langstrækning i alt 700.000 kubikmeter.

Som vi kunne læse i Nordjyske, er forsøget ikke analyseret her i 2021, men bliver måske evalueret i 2022. Forsøget har kostet 27,9 mio. kr. plus kvartalsvise målinger i tre år .

I 2018 lavede Kystdirektoratet yt forsøg fra Nørlev Strand til Løkken 17 km med at smide 100.000 kubikmeter sand 1 km ude i havet, men kunne ikke engang redde et badehus i Løkken. Dette forsøg blev heller ikke evalueret, da badehusene i Løkken sejlede rundt på stranden. Forsøget kostede 10 mio. kr., men det skal der ikke tales om.

Hjørring Kommune laver nu et nyt forsøg med at smide 150.000 kubikmeter på en strækning på ca. 15 km.

Specialkonsulent Thomas Lomholt skriver: ”Revlefodringen i denne projekt, foretages i et tæt samarbejde med Hirtshals Havn og er styret af oprensningsbehovet af indsejlingen til havnen. Der er derfor ikke konkret planlagt yderligere sandfodringskampagner i 2021 - men jeg forventer bestemt, at der bliver tilfældet. Budget ca. 11 mio. kr, hvilket rækker til indsatsen et par år frem”.

Der er ikke noget design og sandet bliver dumpet på fem eller seks positioner ude i havet (Nordjyske 8.5.).

Det er første gang i verdenshistorien, at man bare smider nogle få kubikmeter på nogle enkelte punkter ude i havet og tror, at det kan redde sommerhusene på en 25 km lang strækning.

Der er tale om det glade vanvid for ikke at sige rablende vanvittigt, når man ved, at sandet fra sejlrenden ind til Hirtshals har en D 50 på 0,18 mm, som er total uegnet til kystfodring.

Næste revlefodring vil ifølge Thomas Lomholt ske når sandet fra de fem eller seks punkter er tilbage i sejlrenden ind til Hirtshals havn.

Indtil nu har tåbelige sandfodringsforsøg ved Lønstrup kostet 38 sommerhusejere deres huse.

Det første forsøg var at strandfodre med otte kubikmeter sand pr meter på Nørlev Strand, som skyllede havet på ca. 15 minutter. Dette forsøg er ikke evalueret, da sommerhusene ligger langt ude i havet.

Når Ask R er færdig med revlefodringen ved Krogen nord for Søndervig, fortsætter skibet op til Agger, hvor der skal laves et nyt revlefodringsforsøg med 800.000 kubikmeter fordelt på to km.

Det kan imidlertid forhindres, hvis Klagenævnet for udbud annullerer kontrakten med Rohde Nielsen, som nu genbehandles i Klagenævnet for udbud i de kommende uger.

Sagen har tidligere været udsat i måneder da Kystdirektoratet ikke ville udlevere byggemødereferaterne i 2019 og 2020.

Vi har nu dokumenteret med oplysninger fra Kystdirektoratet, at kystfodring for ca. tre milliarder ikke har nogen virkning på den jyske vestkyst og kun er på forsøgsstadiet efter 38 år med kystfodring.

Kystdirektoratet kan derfor ikke på et sagligt grundlag indgå en milliard kontrakt med firmaet Rohde Nielsen på kystfodring, som beviseligt ikke virker på vestkysten.

SIC-metoden er videnskabeligt dokumenteret på ovennævnte konferencer, og vi er klar til at sikre 110 km på den jyske vestkyst med kvartalsvise opmålinger af strandprofilet på alle 110 km kvartalsvis af uvildige landinspektørfirmaer.

Kystdirektoratet er nu kun på forsøgsstadiet, hvor det første forsøg fra 2017 endnu ikke er evalueret.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.