DEBAT Skoler

Sejr for børnene at lægge sparekniv væk

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Ellen Trane Nørby, folketingsmedlem (V), børne- og undervisningsordfører, tidligere undervisningsminister, Folketinget, Christiansborg, 1240 København K, ellen.trane.norby@ft.dk

FRISKOLER:Det er en sejr for danske børn og familier, at Venstre sammen med andre partier har tvunget regeringen til at opgive kravet om at skære 300 millioner på de frie grundskoler. Penge som skolerne i dag bruger på trivsel og undervisning af eleverne.

Mette Frederiksen, der førte valgkamp på at være ”børnenes statsminister”, var ellers fast besluttet på at svinge sparekniven over 120.000 børn på de frie skoler. Og Friskoleforeningen vurderede, at op mod 100 skoler risikerede at lukke som konsekvens af Socialdemokratiets politik.

Heldigvis har vi tvunget statsministeren til at ændre kurs. Men vi kæmper videre mod forringelserne på uddannelsesområdet.

For som finansministeren sagde, så ønskede Socialdemokratiet fortsat at skære på friskolerne. De blev tvunget til at lade være.

I Venstre har vi bekæmpet besparelserne på friskolerne. Vi ser friskolerne som et vigtigt supplement til folkeskolen. Og det frie skolevalg er både en styrke og en dansk tradition.

Vi vil sikre alle familier mulighed for at vælge det skoletilbud, der bedst passer til deres barn og familiens behov. Og vi vil ikke byde danske børn og forældre, at de skal have socialdemokratiske standard-løsninger proppet ned i halsen.

Vi ved, at for hvert barn, der går i friskole eller privatskole, er der tale om en særlig historie. Det er resultatet af et valg i den enkelte familie. I landdistrikterne ofte, fordi der er langt til den nærmeste folkeskole.

Som et pædagogisk valg - eller fordi barnet ikke trivedes på den skole, hvor det gik i forvejen.

Arbejderens børn går på fri grundskole, direktørens børn går der, også fremtrædende socialdemokraters børn har gået der.

Bag hvert enkelt barn er der en fortælling om, hvorfor netop det skolevalg er det rigtige for barnet.

Og hvis vi skal sikre, at det frie skolevalg er for alle, så betyder det noget, hvis forældrebetalingen stiger som følge af socialdemokraternes 300 millioner kroner besparelse. Så skabes en social ulighed, der særligt går udover børn fra familier med en svagere økonomi.

Venstre kæmper for de frie skoler. Fordi vi tager danske familier alvorligt – og ved, forældrene er de bedste til at vælge, hvad der er bedst for deres børn.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.