Debat samfund

Sig tak til unge ved at give 16-årige stemmeret

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen, Reventlowsgade 16, 2. tv., 1651 København V erikboel@gmail.com

UNGE:Forleden sagde min yngste datter, der går på efterskole: ”De har stjålet min ungdom!”

Selv når man skræller en teenagers sans for drama bort, rummer Carolines statement en grundlæggende sandhed: Det er de unge, der har betalt den store pris for corona-krisen.

Den norske sundhedsminister, Bent Høie, gik ud i en meget smuk tale og sagde, at når man er ung, så er livet nu og her; at der er nogle ting, som er ufatteligt vigtige, der bliver med en hele livet, og som man risikerer at miste.

Danske ministre forsøgte lidt forkølet og ikke synderligt troværdigt at eftergøre budskabet. Men kunne ikke sløre den danske politik over for de unge med restriktioner og forbud; skru ned for musikken, luk festen, gå hjem...

Måske ikke så underligt, al den stund regering og folketing repræsenterer forældre og bedsteforældre generationen.

Reelt har politikerne blæst de unge en lang march.

Mange unge har det seneste år været ramt af ensomhed, manglende trivsel og afsavn.

Ungdomslivet handler om sammen med sine jævnaldrende at finde ud af, hvad der er cool og sejt, og hvordan man skal handle i forhold til det.

Det er en kreativ proces, hvor man finder ud af, hvem man selv er. Men en proces, der kræver, at man mødes med hinanden.

Det ville klæde det danske samfund at sige tak til de unge for de afsavn, de har lidt, med indførelse af 16 års valgret.

1 mio. danskere er nu over 65 år; vi bliver i stigende grad et gammelmands- og kone-samfund.

Et samfund med mange gamle er mindre dynamisk og omstillingsparat. Det er et langsommere rollator-samfund, som er mindre tolerant og åbent – f.eks. når det gælder globaliseringen og mødet med mennesker med en anden kulturel baggrund.

Hvis valgretsalderen bliver nedsat, vil politikerne i jagten på stemmer i højere grad begynde at interessere sig for en ung generations behov og ønsker.

Vi har i dag den mest oplyste og vidende ungdomsgeneration nogensinde, ikke mindst i kraft af internettet.

Jeg vover den påstand, at vidensniveauet hos de 16-17- årige er væsentligt højere end i befolkningen som helhed.

Mange unge er måske ikke klar til at stemme som 16- eller 17-årig.

Men der er også mange ældre vælgere, der ikke er parat – og det er helt legitimt ikke at stemme, hvis man ikke føler, man er klar til det.

I det mindste kunne vi til en start indføre 16 års valgret ved valg til de kommunale råd og Europa-Parlamentet. Det anbefaler EU-Kommissionen og flere europæiske lande har allerede taget initiativer i den retning.

En nedsættelse af valgretsalderen bør følges op af en styrkelse af undervisningen i samfundsfag i folkeskolen, gymnasium og på erhvervsuddannelserne.

Først og sidst vil en udvidelse af kredsen af stemmeberettigede betyde en styrkelse af demokratiet.

I en mere opsplittet og retningsløs tid vil den være et klart signal til de unge om, at vi regner med dem, håber på deres engagement og deltagelse i demokratiet og at vi tror på fremtiden…

I stedet for skåltaler og hælden vand ud af ørerne, vil indførelse af 16 års valgret være et reelt skulderklap og en tak for indsatsen til de unge.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.