DEBAT Politik

Skru ikke ned i antallet af sommerhus-uger

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Poul Bech Sørensen, erhvervsrådgiver, Fjelsted Søvej 10, 9550 Mariager, poulbs@fibermail.dk

Sommerhusferie er den mest populære ferieform i Danmark med 19,7 mio. overnatninger årligt.

Sommerhusferie er samtidig langt at foretrække frem for flyrejser og krydstogt til fjerne lande i forhold til klima, bæredygtighed og smitte med sygdomme.

Erhvervsstyrelsen har fremlagt forslag om at begrænse antal uger et sommerhus årligt må udlejes fra 41 til 35 samt en række stramninger på udlejning af sommerhuse over 150 kvm.

40.000 af de ca. 200.000 danske sommerhuse bliver udlejet i kortere eller længere perioder. 20.000 sommerhuse tjener som helårsbeboelse. 6500 af de 40.000 huse udlejes i mere end 35 uger, og de 6500 huse er generelt større, nyere og med flere faciliteter som f.eks. aktivitetsrum og pool. Disse sommerhuse er meget efterspurgte og trækker en stor del af den danske turisme. Forslaget vil selvsagt reducere danskeres mulighed for at leje et sommerhus i Danmark - og i særdeleshed et større hus som passer til moderne, sammensatte familiemønstre, hvor flere generationer og familier ønsker at holde ferie sammen.

De 6500 sommerhusejere bliver hårdt ramt på økonomien af forslaget, men faktisk er 9600 job afhængige af lejere i disse huse.

Alene i Nordjylland udlejes ca. 650 huse mere end 35 uger med 850.000 overnatninger og en samlet årlig omsætning i Nordjylland på 750 mio. kr. De 650 huse sikrer job til ca. 1000 nordjyder - rengøringspersonale, håndværkere, serviceteknikere, bureauer, butikker, bagere, restauranter, museer, oplevelser, renovation osv.

Alle disse indtægter bliver beskattet til gavn for vores velfærdssamfund.

Jeg er overbevist om, at vi både nu og fremover får brug for hver eneste krone i statskassen.

Derfor fasthold planloven og den danske sommerhusregel med mulighed for udlejning op til 41 uger om året. Den giver danskere, som ikke ønsker at købe et sommerhus, mulighed for klimavenlig, bæredygtig ferie tæt på naturen - hele året.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.