DEBAT Kultur

Skuffende lidt hjælp til det nordjyske kulturliv

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Arne Arildsen, Kulturhusforeningen, Kulturhuset i Arden, Bluhmesgade 19, 9510 Arden, på vegne af Musikforeningen Rytmus i Mariager, Spillestedet

SPILLESTEDER:Det frivillige foreningsdrevne koncert- og kulturliv i Nordjylland er udelukket fra hjælpepakken til kulturlivet.

Som foreningsdrevne spillesteder og kulturarrangører havde vi store forventninger til fredagens aftale om en hjælpepakke bl.a. til kulturlivet – og vi noterede i første omgang med stor tilfredshed de muligheder for kompensation og støtte som blev beskrevet i aftalens afsnit 5: Aktivitetspulje til kulturaktiviteter.

Vi blev dog godt skuffede, da der i samme afsnit blev fastslået at ”fælles gælder, at ansøgere skal have en årlig omsætning på mindst 1 mio. kr”

Såfremt den begrænsning gælder for hele puljen vil en meget stor del af det frivillige foreningsdrevne koncert- og kulturliv være udelukket fra at kunne søge støtte.

Begrænsningen vil ikke kun ramme mindre foreninger og kulturhuse, men det vil ramme arrangører, som har i størrelsesorden op til 30-40 koncerter/arrangementer årligt - og som er en meget væsentlig del af det kulturliv, som udfolder sig udenfor (men også i) de større byer.

Her i Nordjylland vil det umiddelbart kun være de store spillesteder/kulturhuse i Aalborg, Frederikshavn og Thisted, som vil være omfattet af hjælpepakken, mens spillesteder og arrangører i de øvrige nordjyske kommuner ikke kan få del i puljen.

Som spillesteder og kulturarrangører er vi en synlig og seriøs del af det lokale kulturliv. Vi skaber job til musikere og teknikere, og vi bidrager til samfundsøkonomien i form af moms fra billet- og baromsætning samt skatteindtægter fra medvirkende.

Vi har kontaktet de relevante interesseorganisationer på området og opfordret til, at de i det videre arbejde med udarbejdelse af vejledninger og retningslinjer for hjælpepakken er opmærksom på dette misforhold og arbejder for at en bredere kreds af arrangører får adgang til at søge puljen.

Kulturpolitisk er det heller ikke i overensstemmelse med udmeldingerne fra de partier, som står bag forliget om hjælpepakken. Vi har derfor gjort kulturministeren opmærksom på problematikken, og vi vil også opfordre de nordjyske folketingsmedlemmer til at reagere og rette op på denne skævvridning.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.