Stadig behov for nærhed ved begravelser

Af Peter Bandholm, journalist, tidligere sognepræst i Asaa-Melholt, Lyngager 8, Lyngså, 9300 Sæby, peter@bandholm.nu

BEGRAVELSER:Fra sundhedsmyndighederne hedder det, at den eneste kur mod coronavirus er, at folk ikke samles.

Ved begravelser/bisættelser er der alligevel åbnet for en deltagelse, der beregnes ud fra kirkerummets størrelse – fire kvadratmeter pr. person.

Det skulle sikre, at man holder den nødvendige afstand. Og så hedder det sådan lidt forklarende, at en begravelse/bisættelse er en lukket handling.

Mon coronavirus tager hensyn til det?

Ved det sidste farvel til vores nærmeste er der behov for nærhed.

Folk søger sammen og omfavnelser med trøstende ord vil være stærkere end fastsatte kvadratmeterregler - også selv om der nok så indtrængende gøres opmærksom på, at der skal holdes afstand.

Samtidig er der som regel deltagelse af mange sygdoms-truede ældre.

Skal folkekirken undgå at blive smittespreder, skal myndighedernes bestemmelse om højst 10 deltagere nødvendigvis også gælde ved begravelser/bisættelser som ved dåb og bryllupper, mens alle andre kirkelige aktiviteter naturligvis er aflyst, som det for længst er sket.

Det er en misforstået opfattelse fra de kirkelige myndigheders side, hvis man tror, at denne ”åbning” – uden skelen til befolkningens sundhed – vil styrke den fremtidige positive opfattelse af folkekirken.

Som tidligere sognepræst i næsten 30 år har jeg for første gang mistet troen på ”ufejlbarligheden” og spørger: Hvor er den nødvendige konsekvens?

Forhåbentlig skærer den politiske og sundhedsmæssige fornuft igennem hurtigst muligt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.