Stadig mere populært at være anti-videnskabelig

Af Jørgen Bing, byrådsmedlem (SF) i Hjørring, Stensskovvej 127, 9830 Tårs, joergen.bing@hjoerring.dk

Når man i debatter med Flemming Jansen refererer til videnskabelige resultater, er man ”belærende” med ”løftet pegefinger” – og sagkundskaben omtales konsekvent som ”videnskaben” – indrammet af distancerende gåseøjne.

Denne antividenskabelige trend bliver mere og mere populær. ”Store” statsledere som Trump, Bolsonaro og Lukasjenko er blandt de største fans.

I sit private korstog for at bremse tiltag, der skal begrænse den menneskeskabte del af klimaforandringerne, fremhæver Jansen dog et par forskere, der kan give hans argumenter en smule saglig fernis: Bent Jensen og Bjørn Lomborg.

Men når det gælder potentielle klimakatastrofer, fæster jeg altså større lid til forskere inden for dette specifikke fagområde, end til en koldkrigshistoriker og en politolog.

Og det er altså en fuldstændig knusende overvægt blandt klimaforskere, der er enige om, at den menneskeskabte andel af klimaændringerne, kan bringe klodens udvikling ud af kontrol. Minsandten om F.J. så ikke (30.4.) hiver en gammel traver af stald: Hvad skulle Danmarks beskedne bidrag (0,1 pct.) dog rykke ved det globale udslip?

Det burde være overflødigt at minde en cand. phil. og fhv. borgmester om, at der altså er indgået forpligtende internationale aftaler om reduktioner. Så Danmark er ikke alene om at løse problemerne – men vi skal naturligvis indfri vores part.

Jansens koldkrigsagtige afsnit om, at SFs vådeste drøm er et samfund, der i videst muligt omfang ”begrænser menneskers frihed, til fordel for en rigid statsstyring af al menneskelig udfoldelse” er så langt ude, at det forekommer omsonst at kommentere.

Men gennem sine mange indlæg mod en øget klimaindsats taler Jansen ofte om ”den sunde fornuft og egen dømmekraft”. Jeg har tidligere sammenlignet ham med den velkendte Holberg-figur Hieronymus. Men i virkeligheden er Per Degn fra Erasmus Montanus mere rammende. Dét er en mand, der bruger sin sunde fornuft og egen dømmekraft – og til sidst får den opblæste og belærende Erasmus til at indrømme: Jorden er flad!

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.