Støt sygeplejersker i krav – vi er mere værd

Af Bodil Laustsen,Vårstvej 297, 9260 Gistrup, bodillaustsen@privat.dk

SYGEPLEJERSKER:Sygeplejersker landet over kæmper for ligeløn, og du har måske hørt flere sige: Vi er mere værd.

Betyder det, at sygeplejersker er mere værd end andre faggrupper? Nej, det gør det ikke. Når sygeplejersker siger ”Vi er mere værd”, handler det om, at vi i Danmark ikke har lige løn for lige uddannelse.

En almindelig basissygeplejerske som hende, der kommer og skifter din mors kateter derhjemme, fordi din mor ikke selv kan tisse, eller som du møder på en sengeafdeling på sygehuset, når du er indlagt, har en løn, der hverken svarer til arbejdsansvar eller uddannelseslængde. En nyuddannet sygeplejerske ansat på fuld tid i Aalborg Kommune har f.eks. en månedlig grundløn på cirka 26.000 (uden pension og tillæg).

Institut for menneskerettigheder bakker op om, at sygeplejerskers løn ikke svarer til deres uddannelseslængde. En rapport, som instituttet har udarbejdet i samarbejde med forsker Astrid Elkjær Sørensen, konkluderer: Den tjenestemandsreform, der tilbage i 1969 indplacerede de offentlige stillinger i et lønhierarki, har sat lønhierarkiet i det offentlige i stå, og det går stadig ud over nutidens kvindedominerede fag som bl.a. sygeplejersker.

Institut for menneskerettigheder anbefaler helt konkret, at:

- Regeringen i samarbejde med arbejdsmarkedets parter tager initiativ til en langsigtet plan for, hvordan der kan sikres en udligning af lønefterslæbet mellem de traditionelle kvinde- og mandsdominerede fag i den offentlige sektor.

Så når sygeplejerskerne siger ”vi er mere værd”, handler det om at rette op på den ulighed i løn, som politikerne skabte for mere end 50 år siden, hvor kvindedominerede fag blev indplaceret på et lønniveau, der var 18% lavere end typisk mandsdominerede fag.

Denne ulighed i løn er et problem. Ikke kun for sygeplejerskerne, men for hele Danmark. Vores samfund har brug for, at sygeplejerskerne ønsker at fortsætte i faget samt at kunne tiltrække fremtidige generationer. Her er bedre løn en del af løsningen.

Problemet med ulighed i løn blev skabt af politikerne, og derfor skal de også løse det. Folketingets politikere skal forpligte sig til – i samarbejde med sygeplejerskerne og arbejdsgiverne – at løfte sygeplejerskernes løn over de kommende år.

Heldigvis lyder der nye toner fra folketingets politikere, og statsminister Mette Frederiksen udtalte for nylig, at der er behov for at åbne diskussion om Tjenestemandsreformen.

Jeg håber, at flere vil bakke op om kampen mod uligeløn.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.