DEBAT Skoler

Styrk børns læsefærdigheder

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Kim Valentin, folketingsmedlem (V), folkeoplysnings- og biblioteksordfører, Folketinget, Christiansborg, 1240 Kbh. K, kim.valentin@ft.dk

SKOLEELEVER:Nye undersøgelser viser, at danske skoleelever bliver dårligere til at læse. Ikke markant dårligere, men udviklingen går desværre den forkerte vej. Det er vi nødt til at handle på, før det er for sent. Gode læseevner er nøglen til at løse mange af de udfordringer, vi bliver stillet over for som moderne mennesker. Gennem hele uddannelsessystemet er læsning nødvendig for at få det ønskede faglige udbytte fra undervisningen, men også uden for skolen har vi brug for gode læseevner, når vi hele tiden konfronteres med tekster i varierende sværhedsgrad, der kræver vores opmærksomhed. Kun 20 pct. af danske skoleelever kan rigtig godt lide at læse. Det er alt for lidt, for der er sammenhæng mellem interesse og de ting, vi bliver gode til. Derfor er vi også nødt til at knække koden til, hvordan vi motiverer børnene til at vælge en bog fra biblioteket frem for et af tidens mange andre tilbud.

Danmarks Biblioteksforening har foreslået en national læsestrategi, der skal styrke danskernes læselyst- og evne ud fra syv overordnede indsatsområder. Som det lyder i forordet, risikerer vi at stå tilbage med et fattigere samfund, hvis læsning bliver en parentes i vores kultur. Med læsningen kommer en lang række kvaliteter, vi skal bruge for at klare os vellykket igennem dagens samfund. Læsning skærper vores kritiske sans og vores evne til koncentration og fordybelse, så vi har mulighed for at tilegne os viden. Gode læsefærdigheder er helt afgørende for at indgå tilstrækkeligt som borgere i videnssamfundet. Jeg håber, at regeringen vil være med til gøre, hvad der skal til for at styrke skolebørnenes læseevner. Det er helt nødvendigt. Gode læsefærdigheder er et af de bedste værktøjer, vi kan udstyre vores børn med.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.