Sundhedsvæsen må ikke bryde sammen

Per Larsen, MF (K), sundhedsordfører

CORONA:Vi gennemgår i øjeblikket den værste krise, som de fleste af os nogen- sinde har oplevet. Vi er i krig mod covid-19, og vi er usikre på, hvordan virussen udvikler sig, og hvor mange der bliver ramt.

Det har betydet, at vi i Folketinget har taget meget vidtrækkende skridt, som vi under normale omstændigheder aldrig kunne drømme om at støtte. Vi har givet regeringen og myndighederne mulighed for at tvangsvaccinere og tvangsbehandle borgere. Tiltag, som Grundloven vanligt beskytter os imod.

Vi har indført begrænsninger i befolkningens adfærd, lukket skolerne, daginstitutionerne og mange butikker. Medarbejderne er mange steder sendt hjem, og vi må kommunikere på mobilen, Skype, Facetime og anden vis.

Vi har bedt befolkningen undlade at besøge deres kære på plejecentre, i boformer for borgere med handicap og mange andre sociale institutioner. Ofrene er store for rigtig mange mennesker, og Danmark bliver forandret af det, som vi gennemgår.

Her i Folketinget er arbejdet stort set også sat i stå - udover det, der handler om corona. Meget lovarbejde bliver skubbet ud i fremtiden. Kommunal udligning, Arnes tur, klimaforhandlinger og meget mere er udskudt på ubestemt tid. Vi har også vedtaget hjælpepakker, som kommer til at koste mange milliarder kroner, alt efter hvor lang tid krisen varer ved.

Heldigvis har vi en solid økonomi, som er skabt via borgerlige reformer og høj beskæftigelse, så vi kan afbøde de værste konsekvenser. Hjælpepakkerne til erhvervslivet og medarbejderne er sammensat, så de kan hjælpe mange i de her svære tider. Men vi kommer desværre også til at se mange konkurser og lukkede virksomheder, og nogen vil komme i klemme.

Er de tiltag, der er besluttet, så de rigtige, spørger mange. Det vil kun fremtiden vise.

Sikkert er det, at vores sundhedsvæsen er presset på kapacitet i forvejen. Når der så kommer en virus-pandemi som den, der hærger i øjeblikket, så kan hele sundhedsvæsenet jo ende med at bryde sammen.

Hvis tusindvis af syge skal behandles samtidig med, at personalet på hospitalerne også bliver syge, så har vi katastrofen.

Vi behøver bare at vende blikket mod syd for at se, hvor galt det kan gå, med tusindvis af døde. I Spanien, hvor medarbejderne på et plejehjem gav op og efterlod de døde beboere i deres senge. Eller i Italien, hvor man ikke nøjes med at køre de døde væk i rustvogne, men indsætter militæret, som i kortege transporterer de mange lig væk i deres lastbiler.

Det er i det lys, at vi skal vurdere tiltagene. Vi risikerer et sundhedsvæsen, der bryder sammen, og som ikke kan behandle hverken patienter med kræft, hjerte- og lungesygdomme eller andre dødelige sygdomme. Det må vi ikke lade ske, og derfor er vi nødt til at tage drastiske tiltag. Med det i tankerne, må vi alle stå sammen og tage hensyn og passe på hinanden - hver for sig.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.