DEBAT Sundhed

Tænk grundigt over dit liv, hvis du føler, at der er for meget på paletten

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Tina Buch Olsson, chefkonsulent i Dansk Erhverv, Børsen, Slotsholmsgade 1, 1217 København K.

Mange danskere føler sig stressede. Det budskab ser man fra tid til anden, når en avis offentliggør resultaterne af en meningsmåling. Nu er der forskellige opfattelser af, hvad det egentligt vil sige at være stresset, men jeg tror, at de fleste i hvert fald føler, at de har for travlt. At de i hverdagen har så meget at se til, at det kan føles uoverskueligt at skulle nå det hele. Det er der ikke meget at sige til. For vi er helt enkelt mere ”på”, end vi var det for år tilbage. Vi vil også typisk meget, virkelig meget, med vores liv. Det er på ingen måder en dårlig ting at være ambitiøs på egne vegne, men der er en risiko for, at ambitionerne fører os steder hen, hvor det ikke er sundt at være. Hvor vi helt enkelt har så travlt i det daglige, at det på den lange bane kan skade os.

Her er det vigtigt at huske, at der er forskel på, hvor den enkeltes grænser går, og at vi hver især har et ansvar for vores mentale sundhed. At pleje og passe den og reagere på forhold, som synes at ødelægge vores mentale sundhed. Vi har ikke altid indflydelse på, hvordan vores mentale sundhed er, fordi livet af og til byder på forhindringer. Men når vi selv har muligheden for at handle, skal vi tage ansvar for at foretage de nødvendige justeringer, hvis den mentale sundhed er truet. Og vi skal investere i vores mentale sundhed. Sætte rigeligt ind på den mentale sundhedskonto, så den ikke kommer i underskud og ændre kurs, når det er nødvendigt. Det gælder for ledere og medarbejdere. Det gælder for os alle hver især.

Er man ansat, så skal man for eksempel huske på, at man selv har et ansvar for, at der er en god tone på arbejdspladsen. At man taler til andre og ikke om andre. At man ved eventuelle konflikter går efter bolden og ikke kollegaen. At man også selv har et ansvar for at finde motivationen i det daglige. Men er du der, hvor du har brug for, at noget bliver anderledes, eller at du føler, at opgaverne vokser dig over hovedet, så skal du tage fat i din chef. Og du skal være tydelig i din kommunikation. For hvis du antyder noget. Siger ”A” og så håber, at chefen selv kan nå hele vejen frem til ”Å”, så glemmer du, at din chef er et helt almindeligt menneske. Ikke en tankelæser. Det kan være svært, men du skal gøre det for både din egen skyld og for din arbejdsplads. Ingen er interesseret i, at du går ned med flaget. Men før det overhovedet kommer så langt, så tænk grundigt over dit liv, hvis du føler, at der er for meget på paletten. Er det hele virkelig så vigtigt? Er der noget, som man i en periode kan skrue lidt ned for? Det tror jeg i virkeligheden, at de fleste af os med fordel kunne gøre.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.