DEBAT Børn

Tak til børnenes statsminister for nytårstale

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Brian Andersen,Amagergade 13, 9000 Aalborg, Brianandersen@outlook.dk

Man kunne godt se og høre, at Danmark har fået en kvindelig statsminister, der taler til og om mennesker med reel medindføling frem for en opremsning af kolde tal og økonomi.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtrykt, at hun vil være børnenes statsminister. Det kan så lyde modstridende, at hun ønsker flere børn tavsfjernet og tvangsadopteret. Men det er det absolut ikke. Det er kærligheden til meget udsatte børns vilkår, der gør, at hun mener, at der skal tages så drastiske et skridt.

Jeg har selv mange års indsigt til de udsatte børn og kan bekræfte, at det er den rigtige vej at gå, hvis man vil hjælpe de udsatte børn på den rette måde.

Jeg har oplevet, at børn bliver tvangsfjernet i 10-15 års alderen, hvor det forum af fageksperterne, jeg har været i, har konkluderet, at barnet burde have været fjernet mange år tidligere.

Inden en tvangsfjernelse skal alle mulighederne og indsatserne være iværksat for, at barnet kan blive ved deres biologiske forældre. Men denne proces har i nogle tilfælde været kørt alt for langt. Det er på det grundlag, at Mette Frederiksen mener, at der skal fjernes flere og meget tidligere end det sker i dag.

Med hensyn til tvangsadoption handler det blandt andet om, at nogle forældre er så dårligt fungerende, at børnene bliver fjernet fra fødslen, og at forældrene aldring vil blive i stand til at kunne opdrage deres børn. Her er det bedre, at de bliver adopteret frem for en anbringelse, indtil barnet bliver 18 år. Kvaliteten for vurdering af, om barnet skal tvangsfjernes, er meget høj i de enkelte kommuner, men det kan altid blive bedre. Så forskning og uddannelse skal man hele tiden forbedres, således at der ikke kan stilles tvivl om den rette og rettidig beslutning, netop fordi det er et meget stærkt indgreb at fjerne børn.

Herudover er der to uafhængige instanser, som forældrene kan benytte for at få nye øjne til at se på sagsforløbet og beslutningen. Så retssikkerheden er i top. Men der er ingen tvivl om, at der lovgivningsmæssigt skal ske ændringer for at forbedre vilkårene for børnene i en tvangsfjernelsessituation, ligesom der skal afsættes flere penge til området. Området er meget belastende for de kommunale økonomier. Det må ikke være økonomien, der styrer hvilken indsats, der skal sættes ind med for at hjælpe de udsatte børn. Vi har før i tiden set i hovedoverskrifter i aviserne eksempler på katastrofale svigt, blandt andet fordi kommunen ikke havde økonomi til den rette behandling.

Ét er de udsatte børn, noget andet er børn i alt almindelighed. Også her er jeg sikker på, at Mette Frederiksen vil gøre en særlig indsat for, at alle børn får de bedste og lige muligheder for at udvikle sig, uanset opvækstvilkår og vanskeligheder i livet. Herunder børn, som er født med et handicap. Ligesom flygtningebørn kan have oplevet traumatiske ting eller kulturel/miljø uhensigtsmæssig adfærd, som begrunder en indsats.

Tak til børnenes statsminister, som med hjertet og konkret handling trodser modstanden fra andre på at gøre en reel indsat for at forbedre børnenes vilkår.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.