Tak til soldater for jeres store indsats

Af Bjarne Laustsen,folketingsmedlem (S), medlem af forsvarsudvalget, Drosselvænget 2, 9530 Støvring, Bjarne.Laustsen@ft.dk, www.bjarne-laustsen.dk

SOLDATER:Kære alle. Jeg ved, I er spændte. På endelig at komme afsted. På den mission, som I har forberedt jer på gennem længere tid. Afskeden her er en blanding af mange følelser. Det ændrer ikke på, at I skal have et par ord med på vejen. Og det skal jeres pårørende også.

Jeg står her ikke bare på egne vegne. Jeg står her på hele Folketingets vegne. Vi har nemlig besluttet, at vi sender en repræsentant fra Forsvarsudvalget, når vi udsender soldater.

Det er os, der har truffet beslutningen om, at I skal sendes ud. Og derfor bør vi selvfølgelig også være til stede og sende jer godt på vej.

Først til jer soldater:

Nogle af jer har været af sted før. For andre er det første gang. Det ændrer ikke på, at opgaven er uhyre vigtig.

Og jeg ved, at I er godt trænet til den opgave, som I skal ned til. Det gælder både det operationelle, træningsopgaven med de irakiske styrker og opgaven med at sikre sig selv.

Vi er stolte over jer. Og I er vellidte blandt vores koalitionspartnere. Vi sender nemlig ikke alene dygtige soldater. Vi sender hele mennesker. Med samvittighed, ordentlighed og evnen til at reflektere.

For at forstå, hvorfor vi sender jer og vores øvrige soldater ud i verdens brændpunkter, må vi forstå vores historie, og det vi står i.

Mange håbede – mig selv inklusive – at vi med murens fald gik fredeligere tider i møde. At vi så at sige kunne høste fredsdividenden. På mange måder har vi også kunne det i Europa. Heldigvis. Men nye trusler er kommet i stedet: Regionale konflikter, undertrykkende regimer og terrorangreb.

Samtidig har vi oplevet en globalisering, som betyder, at mange ting bliver lettere og kommer tættere på. Det gælder desværre også nogle af de trusler og regionale konflikter, vi ser ude i verden.

Men vi må ikke dukke nakken for dem, der vil os og vores værdier om menneskerettigheder det ondt.

Vi har derfor siden 90’erne ført en aktiv udenrigs og sikkerhedspolitik. Og særligt de sidste 20 år har vi haft mange udsendte soldater. På Balkan i Afganistan i Syrien og i mange andre af verdens brændpunkter.

Vi skylder jer en stor tak, når I drager ud i en urolig verden for at passe os herhjemme. Og vi skylder jer ikke mindst, at der er bred politisk opbakning til jeres mission. Når vi udsender soldater i krig eller i fredsbevarende indsatser, er det en stor beslutning. Hver gang.

Vores udsendte soldater har gjort en forskel. Og I vil gøre en forskel. Den mission, som I sendes ud på nu handler om at passe på Danmark. Passe på de værdier, som vi tror på. En kamp for tryghed, frihed og demokrati.

Og så handler det om solidaritet. At vi ikke er os selv nok. Men at vi hjælper med at sikre stabilitet og tryghed ude i verden, så mennesker kan stå op morgenen uden at skulle bekymre sig.

Det er den kamp, som vores engagement og aktivistiske udenrigspolitik handler om. Og det er den kamp, som I uselvisk bidrager til.

I og vores tidligere udsendte soldater skriver et nyt kapital i vores fælles historie om Danmarks engagement i verdenen. Tak for det.

I øjeblikket er alles øjne rettet mod Irak og Iran på grund af den tilspidsede situation i regionen.

Det er vigtigt for mig at understrege, at det er regeringens og folketingets vigtigste opgave at passe på jer. Jeres sikkerhed har vores første prioritet. Det er derfor, vi midlertidigt har valgt at flytte vores soldater til Kuwait.

Og i disse dage er det ekstra vigtigt at huske på, hvorfor vi er i Irak. Vi er tilstede i Irak for at bekæmpe ISIL sammen med en international koalition og irakerne. ISIL er både en trussel for regionen, men også Europa og dermed Danmark.

Vores tryghed udspringer af mennesker, som går forrest. Pakker tasken. Tager afsked med familien. Drager ud i verden for at passe på os herhjemme.

De mennesker – det er jer. I, der står lige her. I fortjener den største respekt.

Både når i er derude og når i kommer hjem igen, det skylder vi vores Veteraner.

Jeg vil også gerne sige noget til de jer, der er pårørende.

En glad soldat er en god soldat. Jeres opbakning er af helt afgørende betydning for, at vores soldater kan yde deres bedste på missionen. Jeg ved godt, at det også kræver meget af jer, at sende jeres kære afsted. Der er selvfølgelig stoltheden. Men der er også mange bekymringer. Der er savn. Der er en hverdag, der fortsat skal fungere. Derfor skal I have tak for den støtte, I giver. Dermed er I også garanter for, at vi kan kæmpe for frie og demokratiske liv. Både ude og hjemme. Tak til jer.

Tak for ordet. Tak for jeres indsats for Danmark.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.