Teststrategi et skridt i den rigtige retning

Af Per Larsen, folketingsmedlem (K), sundheds-, psykiatri- og ældreordfører, Svanelundsvej 36, 9800 Hjørringper.larsen@ft.dk

TESTSTRATEGI:Vi har igen kunnet se med, da statsministeren holdt pressemøde om udviklingen af covid-19 i Danmark. Her var der tre ting, som vi i Det Konservative Folkeparti sætter pris på, endelig kommer i fokus i regeringens håndtering af virusudbruddet herhjemme: Forøget testkapacitet, kontaktopsporing og isolationstilbud til smittede.

Vi har længe presset på for, at flest mulige skulle testes, og nu lader det til, at regeringen tager et skridt i den rigtige retning. For der skal ikke herske tvivl om, at flere test vil gøre det lettere at få smitten under kontrol, og det vil gavne alle dele af samfundet. Både de dele af erhvervslivet og kulturlivet, som endnu afventer genåbning og vores personlige relationer vil få gavn af flere test. I dag lever mange danskere med en tvivl og usikkerhed om deres egen og deres pårørendes sundhed. Familier må undgå at være sammen grundet frygten for at udsætte nogen for en potentielt livstruende infektion.

Derfor er det Det Konservative Folkepartis klare forhåbning og ønske, at regeringen og sundhedsmyndighederne nu vil arbejde for, at alle kan testes. Det vil sige, at alle danskere - uanset alder og sygdomshistorik - kan få adgang til den tryghed, der ligger i at blive testet. Regeringen satser indtil videre på en teststrategi, hvor stikprøver af den danske befolkning skal danne grundlag for viden om smitteudviklingen i Danmark. Det er et skridt i den rigtige retning - men vi er nødt til at være mere ambitiøse.

En kontinuerlig testning af hele befolkningen, indtil en vaccine er klar, vil sikre den bedst mulige genåbning - både sundhedsmæssigt og økonomisk. Samtidig bør personer, som er testet positive for covid-19, gå i selvisolation, og det åbner regeringen nu heldigvis også for.

Efter mange uger med en uklar teststrategi har regeringen nu taget til efterretning, at testning er afgørende for den videre håndtering af covid-19. Særligt når vi står over for 2. og 3. fase af genåbningen og med en økonomi, der stadig bløder. De hidtidige mål for tests er endnu ikke indfriet, men jeg håber, at vi nu kan nærme os et højere testniveau med en mere offensiv teststrategi og mulighed for at teste alle, som ønsker det.

Mange taler om udfordringen i at få danskerne til at lade sig teste. Jeg tror ikke, at det bliver et problem. For danskerne er interesseret i at gøre, hvad de kan, for at komme tættere på en normal hverdag - og tættere på deres nærmeste. Udsigten til at kunne komme dét vil skabe velvilje i befolkningen til at lade sig teste. Men det kræver, at det er let at komme hen til testområderne, og at tiden, hvor man venter på svar, ikke er for lang.

Jeg håber, at vi kan give danskerne mulighed for at få afklaret, om de er eller har været smittet med covid-19. For flere tests er vejen ud af krisen, ligesom flere tests er vejen tilbage til et trygt familieliv og gode vilkår for erhvervslivet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.