DEBAT Limfjordsforbindelse

Tredje limfjordsforbindelse: Kommer liv i anden og tredje række?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Michael Madsen, Hasserisgade 2, 9000 Aalborg, mmsen@stofanet.dk

LIMFJORDSFORBINDELSE:Hver dag - næsten - sit/sine indlæg om en tredje Limfjordsforbindelse. Gerne skrevet af de samme ”Tordenskjolds soldater” med de samme argumenter som de har brugt 100 gange før.

Så de kæmper deres kamp ganske vedholdende, må man sige, og det er jo i sig selv beundringsværdigt.

Men det tilfører bare ikke ret meget nyt. Og gives der modspil, udråbes det for at være arrogance frem for at køre et sagligt argument. Lidt plat debatform, men alle kneb gælder ”i krig og kærlighed”.

Af NORDJYSKE er det fremgået, at Vesterbro, og med den nok også til en vis grad Vesterbrogade i Nørresundby og Hobrovej her i Aalborg, er mellem landets mest forurenede veje. Både såvel støj som luftmæssigt.

Ikke én øst-tilhænger har ytret sig omkring dette faktum eller givet løsningsforslag derpå. Ej heller på de daglige kødannelser på Vesterbro, som kun øger forureningen.

Langs den nuværende E45 i Aalborg Øst har støj og luftforurening også været et problem i årevis. Dette vil øst-tilhængerne altså så gøre endnu værre, med en udbygning af E45 med et ekstra rør.

Må man have lov til at spørge østtilhængerne: ”Hvad har midt- og østbyens beboere egentlig gjort jer, siden det til stadighed er dem, som skal tage alle ulemperne ved den motoriserede kørsel?

Af argumenter fremføres bl.a. at ”Jamen, det vil være en omvej, hvis billisterne fra E45 skal køre til en Egholm-forbindelse ved uheld”.

Til det kan man vel så spørge, om ikke de, som kommer fra vestsiden af Vendsyssel, skal køre en omvej for at komme over til E45 i dag?

Det fremføres også, at ”Egholm er en unik ø med et specielt dyreliv. Og i øvrigt hører under Natura 2000 ”.

Og ja, der er noget unikt i at have en ø med egen færge så tæt på storbyen. Så langt vil jeg give øst-tilhængerne ret. Men reelt er Egholm kun landbrugsjord og lidt skov og strand, hvilket kan findes mange steder i landet.

Så er der dyrelivet og de sjældne dyrearter. Er der nogen som kan huske, hvor megen ballade der var omkring at gøre Sprogø ”landfast” i sin tid. Sprogø var/er også Natura 2000.område, med sjældne dyrearter som splitterne og grønbroget tudse (fløjtetudsen ). De arter lever i dag i bedste velgående på øen, ja, faktisk er de blevet endnu mere udbredt ifølge hjemmesiden sundogbaelt.dk. I dag er der ca. 50 forskellige fuglearter, der yngler på øen, og omkring 300 forskellige plantearter. Begge dele til trods for, at man byggede en fast forbindelse på Sprogø. Dette måske fordi, frivillige ornitologer, biologer og botanikere gik sammen med Sund og Bælt om at gøre naturen på Sprogø til, hvad den er i dag.

Men kunne det samme mon ikke lade sig gøre for Egholm og dens dyre- og planteliv?

Så er der prisen. Og ja, en vest-forbindelse som motorvej koster mere end en østforbindelse. Det er der vist ikke ret mange, der kan argumentere imod.

Men hvor meget er et menneskeliv værd? For kommer der ikke en vestlig vej til at tage fra ikke mindst Vesterbrogade, Vesterbro og Hobrovej, så vil mange flere mennesker blive syge og dø.

Det samme kan man sige, hvis den nuværende E45 udbygges og der bygges endnu et rør på samme strækning.

Er det den nye +Bus, I hænger jakken på? En bus, som er bygget for universitetet, og som kun vil give endnu mere forstoppelse for midtbyens øvrige trafik, herunder ikke mindst på Vesterbro, da den jo har forkørselsret.

Er det nye trinbræt på jernbanen, der skal løse problemet? Men jernbanen har vel store dele af sit forløb langs med den nuværende E45-motorvej og vil dermed ikke aflaste den trafik, som kommer langs vestkysten og skal sydpå. De vil stadig være fristet til at køre gennem Aalborg, for at køre den korteste vej.

Som sagt er det fint, at I vest-modstandere kæmper imod. Det er jeres ret, ligesom det er vi vest-tilhængeres ret at kæmpe for en Egholm-forbindelse. Sådan er det nu e gang. Kom nu med løsningsforslag til, hvad I vil gøre, for at der skal komme mindre unødig trafik i midtbyen, af billister, som faktisk kun skal igennem byen og ikke ind i den, og færre billister på den i forvejen støj og røgplagede E45 langs Aalborg Øst. Eller er borgerne her jer så inderligt ligegyldige, at deres liv først kommer i anden og tredje række?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.