debat

Uddannelse vigtig vej ud af krisen

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Jakob Sølvhøj,folketingsmedlem (EL), undervisningsordfører, gruppeformand, Folketinget, Christiansborg, 1240 København K jakob.solvhoj@ft.dk

Coronakrisen har ramt arbejdsmarkedsuddannelserne hårdt. De store AMU-centre er blevet bragt økonomisk i knæ, og mange erhvervsskoler presses også af nedlukningen. Det har ikke bare skabt et stort akut problem for de mange, der har brug for efteruddannelse, men også skabt en risiko for, at hele efteruddannelsessystemet for faglærte og ufaglærte kunne blive sat voldsomt tilbage for en længere periode.

Enhedslisten har derfor presset hårdt på for at komme de skoler, der udbyder arbejdsmarkedsuddannelser til undsætning, og nu er det endelig lykkedes at få landet en hjælpepakke til skolerne. For enkelte af dem var det nærmest i 11. time, hvis de skulle undgå en økonomisk katastrofe, men nu ser det heldigvis ud til, at skolerne kan komme nogenlunde helskindet gennem krisen. De vil således blive kompenseret for manglende kursister i hele 2020.

I en krisetid med hastigt voksende arbejdsløshed bliver det ekstra vigtigt at have et velfungerende og fleksibelt efteruddannelsessystem, så faglærte kan efteruddanne sig og ufaglærte kan tilegne sig nye kompetencer, der blandt andet forbedrer mulighederne for at skifte branche, når vi er på den anden side af krisen.

Hjælpepakken løser et akut problem for efteruddannelserne. Der kan blive brug for yderligere støtte, og hjælpepakker gør det ikke alene. Den økonomiske støtte skal følges op af initiativer, der forbedrer muligheder for efteruddannelse. Der skal være lettere adgang til efteruddannelse for arbejdsløse, så de ikke skal igennem en karantæneperiode, før de kan starte uddannelse, og en forhøjelse af den økonomiske godtgørelse skal tilskynde flere til at gå i gang. Uddannelse er en af de vigtige veje ud af krisen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.