Vacciner skal ikke fungere som våben for populister

Af Pernille Weiss, medlem (K) af Europa-Parlamentet, Wildersgade 26, 1408 KøbenhavnK pernille.weiss@europarl.europa.eu

VACCINER:Vacciner skal ikke blive et våben for populister.

Rygtet går i Bruxelles, at Merkel ringede til kommissionsformanden, da Ursula von der Leyen lød lidt for positiv over præsident Joe Bidens overraskende forslag om, at patenter på covid-19-vacciner skal tvangsopløses. Logikken skulle være, at dette ville sætte produktionen af de eftertragtede vacciner i vejret, så den globale flokimmunitet kan realiseres hurtigt.

Intentionen er smuk. Men også hamrende naiv og ukvalificeret i sin allermest populistiske tone og politiske korrekthed. Noget, der i alt for høj grad præger vores tid generelt. Og det må stoppe nu. Fordi Trump var i den ene grøft, har verden ikke brug for det stik modsatte.

For hvis tanken blev til virkelighed, vil det få meget store og negative konsekvenser for pharmaindustriens lyst til at smide milliarder ind i udvikling af vacciner - og for den sags skyld al mulig anden medicin fremover. Det er i den forbindelse rystende, at respekten for betydningen af IP-rettigheder tilsyneladende er blevet en politisk sekundavare i den vestlige verden. Det burde være ryggradsviden, at piller man ved dét instrument, tager man incitamenterne ud af enhver forskningstung industri. Og den flytter hen, hvor den kan få stabile og rimelige vilkår. For medicinalindustrien er det i øjeblikket usikkert, hvor i den vestlige verden, de finder dem.

Det er ekstremt alvorligt på flere planer: Den er jo afgørende for folkesundheden og samfundsøkonomien. Pharmavirksomhederne ligger sammen med den øvrige life-scienceindustri en tyk og konjunkturrobust bund i vores økonomi. 22 pct. af dansk eksport og masser af udenlandske investeringer. Derfor gør Danmark klogt i at gøre sig umage med at tiltrække og fastholde pharmavirksomheder Og det gør EU så sandelig også. Helst over hele værdikæden fra råstoffer over forskning og udvikling til produktion i en skala, der møder borgernes behov.

Seneste rygte hernede er heldigvis også, at EU-Kommissionen ikke forventes at tage initiativ til noget, der bare ligner tvangsopløsning af vaccinepatenter. Skal verdens vaccinebehov dækkes, skal produktionen i vejret - og det skal den. Men værktøjerne til det, er nogle helt andre end destruktion af IP-rettigheder.

Så langt - så godt!

I Europa-Parlamentet er vi gået i gang med at forhandle EU’s nye pharmastrategi. Det lå i kalenderen uanset coronakrisen. Men nu bliver arbejdet farvet af den og de skadelige og overpolitiserede misforståelser, som Biden var med til at give et endnu større ekkokammer af sludder. Det konstaterer jeg, når jeg ser det udkast til industristrategi, som er kommet fra venstrefløjens forhandler, der i denne sag sidder for bordenden. Det er nemlig overhovedet ikke en industristrategi. Det er en kort opremsning af stærkt spekulative insinuationer og krav til pharmaindustriens angivelige uvæsen af overkommercielle interesser.

Jeg anfægter ikke, at kolleger fra den yderste venstrefløj drømmer om en helt anden verden. Det er deres ret. Men når man som folkevalgt politiker i et demokratisk og pluralistisk system som EU’s institutioner, hvor alle ikke mener og vil det samme, følger der også en forpligtigelse om at vise et vist niveau af opgaveforståelse og realisme.

Det bliver op ad bakke.

Og det bliver tilsyneladende ikke med dansk holdspil ind over midten. For mens den danske regering har lanceret en flot og ambitiøst life-science-strategi, hvor den foreslår alt det gode og hylder alt det oplagte og fortjente, står der intet om regeringens holdning til patentrettigheder, selvom det jo er dén varmeste kartoffel. Tværtimod sagde Mette Frederiksen til DR i forbindelse med Bidens sludder, at hun: “...synes, det er en utrolig spændende melding, der er kommet fra den amerikanske regering, og det skal vi selvfølgelig kigge på,...Indtil videre har der ikke være stor global konsensus om at gå af patentvejen, men for mig er det målet, der er det vigtige, og dét er, at alle bliver vaccineret. Midlerne vil jeg altid være med til at diskutere.”

Hold nu fast! Målet helliger midlet. Så kan vi kende venstrefløjen igen. Men det passer jo også godt ind i Frederiksens meldinger om statslige vaccinefabrikker og mere politisk indblanding i pharmaindustriens rammer og vilkår.

Mine socialdemokratiske kolleger i EP - også danske - følger trop ad samme vej og ganske tydeligt: De har netop stemt i parlamentet for at ophæve patentrettighederne på covid-vaccinerne som en del af en vedtagelsessag om AIDS-medicin. Dette bekræfter de alvorlige udfordringer, som EU’s pharmastrategi står overfor, hvis det skal lykkes at gøre EU til det mest attraktive sted at drive medicinalindustri. Og det skal det. Det er eneste mulighed for at sikre europæernes sundhed og økonomi i fremtiden, og eneste mulighed for at verdens efterspørgsel på kritiske vacciner kan dækkes af et marked, der - forhåbentligt - fortsat respekterer frihandel og patentrettigheder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.