DEBAT Uddannelse

Vedligeholder du dig selv?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Kirsten Estrup Madsen, formand for HK Privat Nordjylland, Gartnervej 30, 9200 Aalborg SV

ARBEJDSKRAFT:Vedligeholder du dine kompetencer livet igennem? Ligesom du vedligeholder din bil, hus m.v.?

Jeg vedligeholder mit hus og min bil, for hvis jeg skal sælge, så kan jeg få mere for mine værdier, hvis jeg gennem årene har restaureret og vedligeholdt dem.

Nogle vælger blot at lade stå til og måske til nød lave småreparationer, når der for eksempel er gået en pakning i vandhanen eller en del i bilen, fordi småreparationen er betingelsen for at få vand ud af hanen og for, at bilen kan køre.

Men en eventuel køber kan sagtens gennemskue, hvis der kun er lappet på værdien og ikke for alvor holdt ved lige.

Jeg går ikke konstant og tænker på at sælge, men for mig er det vigtigt at bevare og gerne hæve værdien på huset og bilen, hvis jeg pludselig skulle stå i en situation, hvor jeg var tvunget til at skulle sælge.

Det samme gælder, hvis du pludselig skal ud at sælge din arbejdskraft til en ny arbejdsgiver.

Hvis ikke du har vedligeholdt dig selv og dine kompetencer med efter- og videreuddannelse, kan du risikere at sidde fast i ledighedskøen. Dermed falder din markedsværdi betydeligt.

Arbejdsgiveren skal have en grund til at vælge dig.

Jeg møder jævnligt lønmodtagere, hvis job er truet af fusioner og opkøb, men som alligevel ikke har skænket det en tanke at forbedre deres kompetencer med mere uddannelse. Men hvorfor sidde og vente på at få fyresedlen? Det begriber jeg ærlig talt ikke.

Det er da også vigtigt, at du selv kan vælge, om du vil blive i det job, du har, eller du vil prøve kræfter med nye udfordringer enten i samme virksomhed eller hos naboen. Hellere selv vælge arbejdsgiver, frem for at arbejdsgiver vælger dig eller måske fravælger dig.

Også i de årlige lønforhandlinger giver det mening at sætte værdi på dine kompetencer. Det giver økonomisk frihed at være veluddannet.

Er du dækket af en overenskomst, er retten til efter-/videreuddannelse forhandlet hjem i overenskomstforhandlingerne,

Er du ikke dækket af en overenskomst, kan du benytte Omstillingsfonden, der er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter.

Er du i tvivl om, hvor du skal begynde, så kontakt HK Nordjylland eller HK’s Karrieretelefon. Hellere i dag end i morgen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.