Vi må ikke svigte den danske kystturisme

Af Erik Buhl,borgmester (V) i Varde Kommune og formand for Partnerskab for Vestkystturisme, Gårdevej 31, Skovlund, 6823 Ansager, Sofie Valbjørn,borgmester (ALT) i Fanø Kommune, Skolevej 5, Nordby, 6720 Fanø,og Mogens Christen Gade,borgmester (V) i Jammerbugt Kommune, Aarupvej 19, Skovsgaard, 9460 Brovst:

VÆKST:Vi må ikke svigte den danske kystturisme.

Med 11 mio. færre overnatninger end året før blev 2020 et katastrofalt år for dansk turisme.

De samlede overnatningstal viser et fald på 20,5 procent på trods af en stigning i danske overnatninger på 4,8 procent. Dette understreger, at de danske gæster ikke kan opveje tabet af de udenlandske overnatninger, som faldt med 44,3 procent i 2020.

Dansk turisme skaber normalt en omsætning fra udenlandske gæster på 57,7 mia. kroner årligt, og for at kunne genvinde noget af det allerede tabte har turismeerhvervet brug for en klar dato for åbning uden uklare forbehold.

Som borgmestre for en række kommuner på vestkysten, der er dybt afhængige af turismen som væksterhverv, modtager vi lige nu bekymrede meldinger fra turismeerhvervet efter præsentationen af den forestående grænsegenåbning. Feriehusudlejere, hoteller, vandrehjem, campingpladser, forlystelsesparker, købmænd, spisesteder og andre centrale aktører udtrykker samstemmende bekymring over, hvad de uklare betingelser for indrejse vil få af konsekvenser i form af færre turister, mindre omsætning og tab af arbejdspladser.

Samtidig udtrykkes der ønske om lempelse af test- og arealkrav, dels når man krydser grænsen, og dels når man skal bevæge sig rundt i landet og besøge oplevelser i Danmark.

Vi har gjort os en række positive erfaringer med smittekontrol fra sidste sommer, og mange danskere i risikogrupper er snart vaccinerede.

Derfor mener vi ikke, at reglerne for sommeren 2021 bør være strammere end sidste år – tværtimod.

For vestkystens kommuner rammer grænselukningen ikke udelukkende erhvervet, men også kommunen som helhed og dermed velfærden i landets kystbyer. Det er derfor afgørende for beskæftigelsen og livet i kystområderne, at vi får en klar dato uden særlige betingelser for, hvornår vores gæster fra nabolandene atter kan krydse den danske grænse.

Dansk kystturisme er dybt afhængig af udenlandske gæster. Alene fra april til juni er der 4,7 mio. kystovernatninger på spil, men sommersæsonen er også truet. Vi frygter, at den nuværende genåbningsplan vil sende danskere til udlandet, mens udenlandske gæster vil fravælge Danmark til fordel for lande med en klar og mindre restriktiv åbningspolitik.

Der er milliardomsætning og tusindvis af arbejdspladser på spil.

Vi vil derfor kraftigt appellere til, at Regeringen og Folketingets partier vil tilpasse betingelserne for genåbning snarest muligt, så vi ikke sparker yderligere til en branche i knæ.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden