DEBAT Uddannelse

Vildledende og nedladende at kalde unges studievalg for snobberi

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Palle Rasmussen,professor emeritus, AAU, Langgade 3, 9000 Aalborg. palleras@hum.aau.dk

KARAKTERKRAV:Unge stirrer sig blinde på karakterkrav og ser ikke alternativer.

Det mener både Uddannelses- og forskningsministeren og Dansk Industri (NORDJYSKE 13.2.).

De bygger det på et notat fra ministeriet, som viser, at 30 pct. af de ansøgere til videregående uddannelser, som havde et karaktergennemsnit på 9,1 eller derover, som første prioritet søgte ind på fire universitetsuddannelser: medicin, psykologi, jura og statskundskab.

Ministeren finder det meget uheldigt, at de unge klumper sig om disse uddannelser.

Hun mener, at de fokuserer for meget på karakterkravene og kalder det ”en grad af uddannelsessnobberi” (Berlingske 12.2.).

I stedet for at fokusere på karaktersnittet bør de unge tænke på, hvad de brænder for og er gode til, når de vælger uddannelse.

Men ministeren vender tingene på hovedet.

Når så mange unge søger disse uddannelser, er det netop fordi de brænder for dem.

Medicin, psykologi, jura og statskundskab har i mange år være eftertragtede uddannelser, fordi de giver interessante jobmuligheder, hvor man kan gøre noget for mennesker og for samfundet. Og adgangssystemet er jo indrettet sådan, at ansøgere sorteres ud fra karaktergennemsnit, så når mange unge søger nogle uddannelser, og der kun kan optages et begrænset antal, så stiger adgangskvotienterne.

Adgangskvotienterne er udtryk for, at de unge lægger sig i selen for at komme ind på uddannelser, de er fagligt interesserede i.

Det er nok rigtigt, at de høje adgangskrav skaber en vis ekstra opmærksomhed omkring disse uddannelser. Men det rokker ikke ved, at de unge helt overvejende søger ud fra faglig interesse.

Det er vildledende og nedladende over for de unge, når ministeren kalder dette for snobberi.

Ministeren synes også, at nogle flere af de unge med høje snit burde søge velfærdsuddannelser som sygeplejerske og pædagog. Men medicin og psykologi er vel mindst lige så vigtige for velfærdssamfundet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.