- Ikke politisk flertal for at harmonisere tilskudsreglerne

Kultur- og fritidsudvalget har opgivet at lave ensartede tilskudsregler for idræts- og fritidsanlæg

Hans Christensen
- Jeg må bare erkende, at der ikke har været politisk vilje til at gennemføre en harmonisering af tilskudsreglerne, siger Mogens Brag (V), formand for kultur- og fritidsudvalget. Arkivfoto: Carl Th. Poulsen
Skagen 3. august 2016 17:35

SKAGEN: - Politik handler nogen gange om, at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre, og vi har simpelthen ikke kunnet skaffe et politisk flertal for at harmonisere kommunens tilskudsregler til idrætsanlæg. Derfor er jeg forsigtig med at melde alt for skråsikkert ud.

Det siger Mogens Brag (V), formand for kultur- og fritidsudvalget.

Foreningslivet har længe efterlyst en fordelingsnøgle med mere gennemsigtighed, overskuelighed, retfærdighed og ensartethed.

”Jacobs Model”

Nu er der prikket hul på debatten, om ”hvem der får for meget og hvem der får for lidt” - og den debat hilser Mogens Brag velkommen.

- For fire år siden udarbejdede Jacob Dalsgaard (tidligere kulturdirektør, red.) en model efter indspark fra halinspektører og andre aktører, der tog højde for de enkelte hallers alder, stand, låneforhold med mere. Den model viste, at vi giver et højere driftstilskud i den nordlige del af kommunen end til tilsvarende selvejende institutioner i gammel Sæby Kommune. Men der var ikke politisk flertal for at gennemføre ”Jacobs Model”, siger Mogens Brag.

Årsagen var ikke mindst, at det ville få drastiske konsekvenser i Skagen.

- Skagen Kultur og Fritidscenter ville gå konkurs, og Skagen uden en offentlig svømmehal var ikke spiseligt for det politiske flertal.

- Det blev så ikke lettere af, at det faldt sammen med den periode, hvor Skagen Kultur- og Fritidscenter var i store problemer. Bestyrelsen blev skiftet ud og centret kom under skærpet tilsyn, siger Mogens Brag.

- De fleste andre områder i kommunen er harmoniseret her snart 10 år efter kommunesammenlægningen, så hvorfor er det så svært med tilskuddet til idræts- og fritidslivet?

- For det første fordi, det berører rigtig mange mennesker, når vi skærer ned på foreningslivet.

Privat center på Hedeboskolen

- For det andet handler det om Skagen. Skagen er vores ædelsten, og Skagen uden en svømmehal - det synes jeg også er svært at forestille sig. Derfor synes jeg, at det private projekt med et nyt feriecenter kom som noget, der kunne være en god løsning på det hele. Et center, der både kunne tage højde for turisterne og for skolebørnenes svømmeundervisning. Det kan formentlig ikke helt erstatte Skagen Kultur- og Fritidscenter, men det var jo netop det, vi skulle give os tid til at finde ud af, inden vi poster flere penge i noget gammelt, siger Mogens Brag.

Nu er sagen om kommunens lånegaranti til de sidste fem mio. kr. til SKFC skudt til hjørnespark - men til gengæld er der udsigt til mere ensartede priser for de borgere over 25 år, som vil svømme i kommunens svømmehaller.

- I dag er det langt dyrere at svømme i svømmehallerne i Skagen og Østervrå end i Frederikshavn Svømmehal, der er en kommunal hal. Forvaltningen har arbejdet på en model, hvor man køber timer af de selvejende institutioner og giver dem til foreningslivet, så der ikke vil være forskel i priserne for de brugere, der er fyldt 25 år, siger Mogens Brag.

Tema: ØKONOMI I FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...