- Ingen grund til panik

Kommunen skal - igen - spare 25 millioner kroner men det er småpenge i forhold til for to år siden

Hans Christensen
Birgit S. Hansen: Same procedure as last year ... men næste år bliver det bedre. Arkivfoto: Bent Bach
Frederikshavn 24. august 2016 19:08

FREDERIKSHAVN: - Vi kender opgaven og er godt forberedt, så der er ingen grund til panik - selv om vi igen skal spare 25 mio. kroner.

Det siger borgmester Birgit Hansen (S), der er ved at samle de sidste tal inden årets budgetforhandlinger for alvor begynder.

Opgaven ligner til forveksling sidste års runddans om det kommunale husholdningsbudget.

- Vi har på forhånd bedt alle udvalg om at finde besparelser for en procent. Det svarer til cirka 25 millioner kroner, og det minder om Budget 2016, mens vi i Budget 2015 sparede 120 millioner kroner.

Lavere ydelser rammer hårdt

De fleste politiske udvalg har fundet besparelsen på en procent, men to udvalg bokser stadig med det: Arbejdsmarkedsudvalget (AMU) og børne- og ungdomsudvalget (B&U).

- Vi har forholdsvis mange borgere på kontanthjælp og uddannelseshjælp. Derfor rammes vi hårdt af de nye refusionsregler og lavere ydelser. Samtidig har vi svært ved at få borgere på overførselsindkomst i beskæftigelse. Det giver et hul i arbejdsmarkedsudvalget på omkring 10 mio. kr., forklarer Birgit Hansen.

Ingen regning i børneværelset

Børne- og ungdomsudvalget har flere hængepartier og rammes af demografireguleringen, og udvalget skal finde besparelser for i alt 23 mio. kr. i 2017.

Regeringen valgte at droppe det forkætrede omprioriteringsbidrag.

I stedet er der indført en såkaldt moderniseringsaftale.

- For os i Frederikshavn Kommune betyder det, at vi i stedet for at skulle finde 12,5 mio. kr., slipper med fire mio. kr., og mit forslag er, at børne- og ungdomsudvalget, der har store udfordringer, får de sidste otte mio. kr., siger Birgit Hansen.

Frederikshavn har igen lagt billet ind på statens tilskud til vanskeligt stillede kommuner og søgt om låneadgang på 13 mio. kr. til anlægsinvesteringer.

Ingen lån i år

- Til gengæld har vi i år ikke søgt om lån til at styrke kassebeholdningen. Vi er i Top 10 over landets kommuner med størst lånegæld. Lånene skal være betalt tilbage over 10 år.

- Min ambition og vision er at få styr på økonomien. Næste år bruger vi hver en krone i budgettet, så hvis nogle af partierne har ønsker om noget, skal de huske at fortælle, hvor pengene skal findes, siger Birgit Hansen.

Borgmesteren ser frem til 2018-2020.

- Så bliver der mere luft. Nedgangen i befolkningstallet er stagneret, og efterhånden begynder vi at kunne mærke effekten af at have taget hårdt ved i de seneste tre år. Der er noget at se frem til, siger Birgit Hansen.

Tema: ØKONOMI I FREDERIKSHAVN

Vis flere

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...