1. maj: Kampdag er blevet en protestdag

Arbejdernes kampdag har handlet mere om øl end om politik. Men i år ser ud til at blive anderledes.

Fra kampdag, til drukdag, til protestdag.

1. maj er blevet fejret med demonstrationer, møder, taler og fest siden slutningen af 1800-tallet, men de seneste år har det virket som om, det er festen, der har fyldt mest.

Nu er dagsordenen for dagen ved at forskubbe sig igen, vurderer Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet, der blandt andet forsker i arbejderhistorie.

- I en lang årrække har det mere handlet om at drikke øl og nyde solen end om politik. Men sidste år var anderledes, og det tegner det også til at blive i år, siger han.

Repræsentanter for regeringen blev mødt med buh-råb i hele landet sidste år. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde valgt ikke at tale i Fælledparken i København, hvilket førte til spekulationer om, at hun var bange for at møde op.

Men hverken i Aarhus eller i Aalborg kom det til at gå fredeligt for sig.

En mand blev anholdt, fordi han angreb hende med en vandpistol, en anden fordi han kastede en tomat efter hende, og en tredje blev trukket væk af politiet, da han trak bukserne ned for at give et utvetydigt bevis på sin utilfredshed med regeringen.

Denne gang møder statsministeren op i Fælledparken, og aktivister har annonceret, at de endnu en gang vil overdøve hende.

- Det afspejler de konflikter, der er om regeringens politik. Man kan se, at der er en gevaldig uenighed om, hvad det er for en politik, man skal føre på venstrefløjen, vurderer Chris Holmsted Larsen.

Han kan ikke erindre, at der tidligere har været så voldsom intern ballade den 1. maj, hvor venstrefløjen traditionelt har holdt fred og rettet skytset mod de borgerlige.

LO's formand Harald Børsting skal ligesom statsministeren tale i Fælledparken. Han kalder aktivisterne "barnagtige", og er ikke i tvivl om at Socialdemokrater skal tale 1. maj, hvilket aktivisterne ellers hævder, at de ikke bør, da partiet ikke længere skulle føre venstreorienteret politik.

Selv vil Harald Børsting bruge sin tale til at fokusere på konkret politik, blandt andet beskæftigelsesområdet, der tegner til at blive dagens tema efter regeringens beskæftigelsesudspil onsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.