10 år med kræftcafé i Nørager

Har siden debuten været inspiration for opstart af 17 lignende tilbud rundt i Nordjylland

Ole Jensen
Gennem alle 10 år har Gitte Steendahl og Sonja Larsen som instruktører stået i front for caféen for kræftramte i Kig Ind i Nørager.
Kræft 5. september 2018 15:30 - Opdateret 6. september 2018 08:56

NØRAGER: Det var en synlig stolt Gitte Steendahl, der onsdag formiddag kunne byde velkommen til 45 gæster til en jubilæumssammenkomst i kultur- og medborgerhuset Kig Ind i Nørager.

For i 208 tog hun initiativ til at der lokalt blev etableret en café for kræftramte.

I de forløbne 10 år har caféen haft til huse i Kig Ind, hvor medlemmerne på uforpligtende vis mødes hver onsdag mellem klokken 9.30 og 12 for i fællesskab at dyrke fysisk træning under kyndig vejledning af to instruktører efterfulgt at socialt samvær og aktiviteter med ligesindede.

Caféen bygger på frivillig arbejdskraft og er et samarbejde mellem de tre lokalafdelinger under Kræftens Bekæmpelse i Mariagerfjord, Vesthimmerland og Rebild Kommune, hvorfra der kommunalt også ydes økonomisk tilskud.

Snak om kræft tabubelagtEfter en fælles velkomstsang fortalte Gitte Steendahl, hvordan hun selv var blevet ramt at kræft første gang i 1991.

- Her gjorde en sygeplejerske på sygehuset i Aalborg mig opmærksom på en avisartikel om, at der var planer om at etablere et mødested for kræftpatienter i København på Øresundshospitalet. Jeg rejste selv derover, og de fem dage var en kæmpe inspiration for mig, fortalte hun.

Men at der skulle gå 17 år inden hun tog initiativ til selv at etablere caféen for kræftramte i Nørager, forklarede hun med at kræft dengang var et tabu, som man ikke snakkede åbent om med andre.

- Det har heldigvis ændret sig, og jeg fik inspiration til caféen via en fysioterapeut på sygehuset i Hobro, der havde arbehandlet mig med meget positiv resultat. Hun opfordrede mig som er uddannet afspændingspædagog til at etablere caféen i Nørager, til gengæld skulle hun nok henvise kræftpatienter til mig, erindrede Gitte Steendahl.

I dag er der 29 medlemmer tilknyttet caféen. I starten var der nogle få mænd med, men siden har det udelukkende været kvinder, der i caféen har mulighed for at øge deres livskvalitet og motiveres til en aktiv og sund livsstil i fællesskabet med ligesindede.

Gensidig glæde ved samvær

Medinstruktør Sonja Larsen udtrykte i en kort tale også sin glæde over caféens succes de sidste 10 år og erklærede, at samværet mellem brugere og frivillige er en stor gensidig glæde for alle parter.

Som tidligere formand for sundhedsudvalget i Rebild Kommune frem til januar 2009 og i dag formand for Kræftens Bekæmpelse regionsudvalg rundede Orla Kastrup talerækken af med at ønske tillykke med 10 år jubilæet for caféen for kræftramte, der ifølge ham har fungeret som et pilotprojekt for de 17 tilsvarende andre, der siden 2008 er etableret rundt i Nordjylland.

10 års jubilæet i Kig Ind blev rundet af med smørrebrød, drikkevarer og kaffebord.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...