Udland

100.000 fejrer dronning Elizabeth

Dronning Elisabeth hyldes ved starten af fire dages fest i anledning af hendes 60-års-dag som dronning.

100.000 fejrer dronning Elizabeth

Titusinder af begejstrede royale briter vinkende med flag hyldede dronning Elizabeth på hendes 60-års-dag på den britiske trone, da hun lørdag eftermiddag ankom til Epsom travbanen i det sydlige England.

Her indledte den hesteglade dronning fire dages festligheder i forbindelse med hendes diamantjubilæum som statsoverhoved.

Klædt i lys kongeblå dragt med tilsvarende hat ankom den 86-årige dronning sammen med sin 90-årige mand, prins Philip, til travbanen, for at overvære årets mest prestigefyldte løb i den britiske væddeløbssæson.

Trods køligt sommervejr var over 100.000 tilskuere mødt frem for at fejre dronningen, der blev mødt med en kanonsalut, inden hun kørte banen rundt i en åben vogn.

Mange andre steder i Storbritannien mødte tusinder også op for at hylde dronningen. I den skotske by Perth var tusinder mødt op for at hylde dronningen ved en lokal fest.

I London mødte tusinder endda op for blot at se militære kor øve forud for festligheder i hovedstaden de kommende dage.

- Det er ikke hver dag, du vågner op på en dag, der bliver skrevet om i historiebøgerne, skrev The Sun, den største britiske avis.

- Dette er en oplevelse, der kun sker en gang i livet. Der går måske hundrede af år, før det sker igen.

I London begyndte mange tusinde at slå telte op langs Themsen for fra første paket at følge et optog på 1000 både følge efter dronningen, når hun søndag sejler op ad floden i en pram dækket med 10.000 blomster.

- Der er en enorm begejstring og forventning. Dronningen har gjort et fantastisk arbejde i 60 år, siger Andrew Phasey, en bådejer, der allerede har ankret op langs søndagens rute.

I alt har briterne planlagt 9500 gade- og byfester søndag for at fejre dronningens jubilæum - trods en vejrudsigt med regn og kulde.

/ritzau/Reuters